Marturie terifianta a unui politist care a intervenit la crima din Roman, unde in dimineata zilei de sambata, 6 noiembrie, un barbat de 40 de ani, si-a injunghiat sotia, apoi pe fiicele gemene de doar 3 luni, una dintre ele, decedand la scurt timp dupa atacul tatalui.
Ioan Cănărău este unul dintre politistii care au spart usa si au intrat primii in apartamentul in care au avut loc atrocitatile. Acesta spune ca barbatul a fost gasit in mijlocul unei camere, plin de sange si descrie scenele de groaza din interiorul apartamentului, dar si sentimentele care i-au incercat pe oamenii legii si pe cadrele medicale când si-au dat seama de dimensiunile tragediei. “Părea a fi o sâmbătă liniștită, la schimbul 1. Deodată, prin stație ni s-a transmis să mergem la o adresă unde este un conflict între un soț și soția lui, atacată cu un cuțit.
Am plecat în grabă ambele patrule de politie, jandarmi și polițiști. Ni s-a alaturat și patrula independentă de jandarmi.
De ce oare Dumnezeu permite așa ceva, n-am să înțeleg niciodată. Sunt supărat pe el.
Acolo…iadul… strigăte de disperare, urlete de durere… o femeie plină de sânge ne aștepta la intrare în bloc.
Ajutați-mă, vă rog, soțul meu m-a atacat cu un cuțit, am scăpat fugind, eu și băiatul meu. În casă au rămas fetele mele gemene, de 3 luni. Ajutați-mă, vă rog.
Am întrebat-o rapid ce s-a întâmplat și dacă copilele au fost rănite, dacă soțul le-a făcut rău
Nu știa care e soarta lor.
Toată durerea și frustările dobândite în 28 de ani de stradă mi s-au adunat în gât și-mi blocau respirația.
N-am crezut nicio clipă că un tată poate să le facă rău propriilor copii. Speram să fie bine.
N-a fost să fie așa.
Cu ajutorul unui vecin, erou în opinia mea, am reușit să spargem ușa apartamentului.
Nu știam ce se întamplă în interior, nu se auzeau zgomote, agresorul putea să ne atace de oriunde.
Liniștea aia rece am simțit-o toți.
Am deschis cu grijă o ușă. Era întuneric. În mijlocul camerei, plin de sânge, stătea … el, criminalul.
Imediat a fost încătușat și pus la pământ.
Cineva a aprins lumina… Ascuțisul unui strigăt mi-a trecut direct prin inimă… ” Medic, să vină medicul” striga asistenta…
Soția, mama copilașilor rămași în apartament cu tatăl lor a început să urle din toate puterile .. “Copiiii mei, ce-ai făcut, mi-ai omorât copiii…”
Am paralizat, nu puteam să mă ridic în picioare, de lângă … criminal, îl țineam la pământ.
Am intrat în cameră … Nu pot descrie în cuvinte ce-am văzut și nu cred că e bine să vorbesc acum, din respect pentru familie și îngerul ucis chiar de tatăl lui.
Am plecat cu nenorocitul la sediul poliției.
Am aflat că una dintre copile decedase iar cealaltă are șanse de supraviețuire.
Colegul mi-a spus că un jandarm a acordat primul ajutor făcându-i masaj cardiac uneia dintre fetițe, pe care a dus-o în brațe până la ambulanță.
Toți eram plini de sânge pe mâini, pe uniforme. Întrebări sunt cu sutele, cred.
Sufletele noastre nu se vor liniști prea curând. Degeaba căutăm noi, polițiști și jandarmi, răspunsuri, nu le vom găsi. Ce-a fost în mintea lui, acolo rămâne.
Totuși, să-ți înjunghii proprii îngeri? Câtă întunecime să ai în suflet încât să faci așa ceva?
C-o să putrezească în iad pe mine nu mă încălzește cu nimic.
Aici, va fi pedespit doar de lege, atât. Nu mi-am imaginat vreodată că un tată poate să facă așa ceva, niciodată n-am crezut.
Nici în acea dimineață n-am crezut. Dumnezeu s-o ierte?De fapt, ce să ierte la un înger de 3 luni?
Păcatul vine din altă parte… Nu există pedeapsă pe lumea asta pentru un tată care îș ucide pruncul. Poate dincolo va suferi pentru ce a făcut.
Blestemat să fii, să n-ai liniște niciodată, să simți focul iadului în fiecare secundă, să-ți frigă inima și măruntaiele, criminalule…!
Ce este meseria de polițist? De toate e. Medicament pentru suflet nu-ți oferă nimeni în meseria asta. Rămâi cu frământările în inimă și speri ca Dumnezeu să nu mai permită niciodată asemenea atrocități. Sofia… să ne ierți!”, spune Ioan Cănărău, citat de Sindicatul Europol.

Crima a avut loc sâmbătă dimineaţa, după ora 08.00, într-un apartament din oraşul Roman. În urma unui conflict spontan, acuzatul şi-a atacat soţia cu cuţitul, rănind-o. Femeia a reuşit să fugă pe casa scării, la fel ca fiul de 9 ani, căruia îi spusese să strige după ajutor. Atacatorul a urmărit femeia pe scări, dar s-a întors imediat în apartament.  După ce anchetatorii au fost sesizaţi, la locul tragediei au constatat că făptaşul se baricadase în locuinţă, pentru reţinerea lui fiind spartă uşa. Nu a opus rezistenţă, iar într-o cameră au fost descoperite fiicele, care fuseseră înjunghiate după fuga mamei. Gemenele au fost duse la spital, însă una dintre ele a decedat, iar sora a fost transportată la cu elicopterul la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, in stare foarte gravă, cu prognostic rezervat, având în vedere şocul traumatic sever.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani, din Roman, care şi-a înjunghiat cele două fetiţe în vârstă de trei luni, una dintre ele decedând, a povestit anchetatorilor că nu îşi aminteşte acest moment, dar admite că ar fi putut să îi agreseze. El susţine că era stresat de mai multe probleme, printre care şi pe cele legate de firma pe care o conduce.

A povestit în timpul audierii că îşi aminteşte momentul în care şi-a agresat soţia cu cuţitul, dar apoi susţine că nu mai ştie ce s-a întâmplat. “Ştie momentul când a agresat-o pe soţia lui cu cuţitul şi apoi după acest episod nu îşi mai aduce aminte ce s-a întâmplat. Recunoaşte că ar fi putut să îi agreseze pe cei doi copii, în vârstă de trei luni, nu ştie precis, dar admite că ar fi posibil. El zice că are o lipsă de memorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. Barbatul urmează să fie supus unei expertize psihiatrice, care va stabili dacă avea discernământul păstrat în momentul comiterii infracţiunilor.

Ionut CORFU
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.