Masura de ultima ora, adoptata astazi de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Neamt. Comunele Tarcău și Tașca intra in carantina, dupa ce indicele de raspandire a infectarilor cu coronavirus a depasit 3 cazuri la mia de locuitori, anunta Prefectura Neamt. Astfel, in cele doua comune se aplica restrictii ca in starea de urgenta: intrarea si iesirea persoanelor este permisa doar in anumite conditii, se suspenda cursurile in scoli, se inchid localurile, iar slujbele religioase se vor desfasura doar in aer liber, cu maximum 20 de persoane.

Iata lista completa cu restrictiile si obligatiile care se vor aplica in comunele Tarcău și Tașca. Acestea intra in vigoare incepand cu miercuri, 21 octombrie, ora 8:00 si vor fi valabile pentru cel putin 14 zile:

 • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
 • Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
 • Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
 • Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
 • Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;
 • Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.

În localitățile din ele doua comune, este permisă intrarea / ieșirea persoanelor pentru:

 • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
 • persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
 • persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.

Toate persoanele vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale  vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.

Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

Autoritățile publice locale vor asigura dezinfecția periodică a spațiilor publice pe baza calendarului stabilit de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț.

Toți medicii de familie, din localitățile prevăzute la art. 1, au obligația să monitorizeze, din punct de vedere medical, toate persoanele izolate la domiciliu și să asigure asistență medicală tuturor cetățenilor, în mod special femeilor gravide, persoanelor în program de hemodializă, pacienților oncologici, etc.

Autoritățile publice locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor, iar deținătorii de rețele de utilități au obligația să asigure funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice.

Autoritățile publice locale au obligația să asigurare continuității aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței.

Unitățile farmaceutice, din localitățile prevăzute la art. 1, au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al tuturor cetățenilor.

Medicii de familie, cu sprijinul și sub coordonarea Direcției de Sănătate publică a județului Neamț, vor pune la dispoziția tuturor cetățenilor a informațiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală, ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției va institui norme derogatorii de la prevederile ordinului ce urmează să fie emis de către Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, numai cu aprobarea Prefectului Județului Neamț sau a înlocuitorului de drept al acestuia.

Verificarea respectării măsurilor stabilite privind limitarea deplasării persoanelor în/din zonele de carantină, cât și măsurile de ordine publică, vor fi asigurate de către Inspectoratul de Poliție Județean Neamț și Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Neamț și Departamentului pentru Situații de Urgență, în vederea emiterii ordinului privind instituirea carantinei zonale în aceste localitati.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.