Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au recuperat o matriță pentru tipar de turnat bijuterii, datând din perioada sec. II – IV d. Hr.
În perioada 27 – 31 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Români și Ion Creangă au acționat pe linia protejării patrimoniului arheologic și combaterii braconajului arheologic pe raza județului Neamț.
Astfel, în urma unor controale efectuate, polițiștii au descoperit două detectoare de metale, deținute fără autorizație, pe care le-au ridicat, în vederea confiscării.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, dintre care una în valoare de 25.000 de lei, conform O.G. nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arceologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național.
De asemenea, în cadrul activităților desfășurate, polițiștii au identificată o persoană care ar fi omis anunțarea și predarea, în termen de 72 de ore, a unui bun arheologic descoperit întâmplător.
Obiectul confiscat de polițiști reprezintă o matriță pentru tipar de turnat bijuterii, datând din perioada sec. II – IV d. Hr. Bunul recuperat se află, în prezent, în custodia Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând să fie predat unei instituții specializate, conform prevederilor legale.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost identificate trei persoane care ar fi efectuat detecții pe raza județului Neamț, pe perioada stării de urgență, încălcând în acest fel restricțiile impuse de ordonanțelor militare privind circulația persoanelor.
Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional și au pierdut dreptul de recompensă, prevăzut la art. 49 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, pentru șapte bunuri arheologice descoperite și predate, printre care se numără și o sabie din Epoca Bronzului.
În perioada următoare, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale vor continua acțiunile pentru combaterea detecțiilor neautorizate în siturile arheologice de pe raza județului Neamț.
sursa: IPJ Neamt