DSP Neamt l-a amendat cu 10.000 de lei pe medicul Bogdan Mahu, coordonatorul centrului de vaccinare de tip drive thru de la Shopping City Piatra Neamt. Sanctiunea a fost aplicata dupa ce un barbat a fost chemat sa se vaccineze cu doza a doua, insa nimeni nu mai stia cu ce fusese vaccinat prima data.

Ulterior, a fost descoperita si greseala. Prima data, barbatul fusese vaccinat cu Johnson, deci nu ar mai fi fost nevoie de rapel, insa in baza de date, a fost introdus ca vaccinat cu Pfizer. El a primit si a doua doza de vaccin, de data asta, Pfizer.

Eroarea s-a produs din vina unei asistente, insa sanctiunea cu amendă de 10.000 de lei, a fost aplicata medicului coordonator. Este a 3 astfel de sanctiune aplicata pana acum de DSP Neamt. ”Direcția de Sănătate Publică Neamț a cercetat situația întâlnită în cadrul centrului de vaccinare drive-thru din Piatra Neamț, unde o persoană a fost vaccinată cu doza a 2-a de vaccin Pfizer, la 21 de zile de la vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson.

Echipa de control a aplicat o amenda in valoare de 10.000 lei coordonatorului centrului de vaccinare pentru nerespectarea prevederilor instrucțiunilor privind vaccinarea in vigoare”, a declarat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamt.

Primele semne de intrebare au aparut pe 16 noiembrie, cand barbatul din Piatra Neamt a facut a doua doza de vaccin. Mai jos, articolul integral publicat de tvmneamt la vremea respectiva:

L-au vaccinat de l-au scos din sistem. Serie de greșeli grave la un centru de vaccinare din Piatra Neamț

•Serie de greseli grave la un centru de vaccinare din Piatra Neamt •Un barbat nu mai poate fi gasit in sistemul CNCAV dupa a facut rapelul, care de fapt nu trebuia facut •Nu mai stie nimeni cu ce a fost vaccinat prima data

Aventura lui Petrica Bojescul, un barbat in varsta de 46 de ani din Piatra Neamt, a inceput pe 24 octombrie, cand acesta a decis să se vaccineze antiCovid. A facut-o din convingere, pentru a-si proteja sanatatea, nu pentru a avea acces in locurile in care se poate intra doar cu certificatul de vaccinare. La data respectiva, barbatul s-a prezentat la Centrul de vaccinare de tip drive thru, din parcarea mall-ului din Piatra Neamt, unde a cerut vaccin Johnson & Johnson. I s-a explicat ca acest tip de vaccin nu mai era disponibil la centrul respectiv, asa ca a ales Pfizer. I s-a facut doza si i s-a eliberat o adeverinta, urmand ca ulterior, sa se prezinte la rapel.

Adeverinta din care reiese clar ca vaccinul a fost facut pe 24 octombrie, cu o doza de Pfizer:

SMS-urile primite dupa vaccinare, dar si inainte de rapel, din care de asemenea reiese ca vaccinul s-a facut pe 24 octombrie:

Pana aici, toate bune si frumoase. Asa ca duminica, pe 14 noiembrie, barbatul se prezinta din nou la centrul de vaccinare de la mall. I se administraza inca un vaccin, cu Pfizer, apoi este pus sa astepte in masina. De aici, incepe sa iasa la iveala un șir de greseli de nivel de scoala ajutatoare din partea personalului medical de la centru.

Dupa un timp de asteptare, barbatul observa o oarecare agitatie printre ”vacciniștii” platiti cu bani frumosi (la oră) de stat, sa fie in slujba cetatenilor care s-au lasat convinsi ca ”vaccinarea este singura solutie contra pandemiei”. La un moment dat, omul este informat ca nu i se poate elibera adeverinta de vaccinare, pentru ca sunt niste probleme in sistem. Apoi, avea sa afle ca personalul medical habar nu avea cu ce fusese vaccinat prima data: Pfizer sau Johnson. ”Mi-a spus o asistenta ca sunt niste probleme cu sistemul. Am mai asteptat, apoi am fost intrebat cu ce m-am vaccinat prima data. Am spus ca am fost vaccinat cu Pfizer. Mi s-a raspuns ca nu trebuia sa mai fac rapelul, pentru ca de fapt fusesem vaccinat cu Johnson. M-am panicat imediat, pentru ca nu stiam ce sa mai cred si ma gandeam ca voi avea probleme de sanatate daca mi-au amestecat vaccinurile. Am insistat sa mai verifice, sa ma lamureasca ce s-a intamplat pana la urma. Nu primeam niciun raspuns, asa ca i-am cerut explicatii medicului. Foarte nervos, acesta mi-a raspuns «Cine câ…ul mă-ti esti tu, sa ma iei pe mine la intrebari?». Atunci, am cerut macar sa mi se elibereze certificatul de vaccinare, insa părea că problema era destul de groasă, pentru ca ma tot amânau”, spune Petrica Bojescul.

Vazand ca gluma se ingroasa, barbatul a cerut ajutor la 112, insa i s-a spus ca problema nu este de competenta politistilor, asa ca a incercat in continuare sa se descurce singur si sa obtina măcar certificatul de vaccinare. Intre timp, ca sa-i mai indulceasca amarul, o asistenta îi propune sa-l inscrie la Loteria Vaccinarii, poate câștigă totusi ceva dupa tot bâlciul. O refuza, insistand sa i se elibereze celebrul certificat, insa se trezeste ca i se inmaneaza o hartie din care reiese ca a fost inscris totusi la Loterie, fara ca el sa ceara asa ceva si fara ca măcar sa-si dea acceptul.

Totodata, asistenta îi promite ca va primi pe whatsapp si certificatul de vaccinare, ceea ce se si intampla, dupa aproape o ora de cand fusese facut al doilea vaccin. Si ca sa nu fie cu suparare, îi trimite si dovada de inscriere la Loterie.

Numai ca surpriza cea mai mare, abia acum apare. Din datele de pe certificatul emis pe 14 noiembrie (foto jos- subliniat cu rosu), reiese ca barbatul fusese vaccinat in urma cu 3 saptamani cu Johnson, desi tocmai facuse un rapel cu Pfizer. Tot din documentul eliberat la centrul de vaccinare, reiese ca primul vaccin nu a fost facut pe 24 octombrie (asa cum scria in documentul eliberat la vremea respectiva de acelasi centru de vaccinare), ci pe 26 octombrie. Asadar, in cele doua documente eliberate de acelasi centru de vaccinare, apar informatii total contradictorii.

Cu inima cat un purice, gandindu-se la ce e mai rau pentru sanatatea lui, barbatul s-a lasat pagubas si a plecat acasa. A doua zi (ieri, luni, 15 noiembrie), spune ca a avut efecte adverse din cele mai severe. Tot ieri, incercand sa descarce certificatul digital, si-a dat seama ca surprizele nu se terminasera. El nu exista in sistemul informatic nici ca vaccinat, nici ca nevaccinat. Pe site-ul guvernului, certificat-covid.gov.ro, la introducerea datelor de identificare, se mentioneaza ca acestea nu au fost validate, desi de la centrul de vaccinare s-a eliberat nu un document, ci doua (chiar daca cele doua hartii se contrazic una pe alta), care atestă ca barbatul este vaccinat.

Astazi, Petrica Bojescul a sesizat prin email DSP Neamt, asupra intregului șir de gafe petrecute in centrul de vaccinare.

Vom face imediat verificari si daca se confirma cele semnalate, medicul de la centrul respectiv poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei”, a declarat astazi pentru tvmneamt.ro, Radu Firăstrău, directorul DSP Neamt.

In luna octombrie, medicul coordonator al Centrului de vacccinare de la Cordun-Simionesti, a fost amendat cu 10.000 de lei de DSP Neamt, dupa ce 3 persoane au primit a 3-a doza dintr-un alt vaccin, decat cele doua recomandate de CNCAV.

L-au vaccinat de l-au scos din sistem. Serie de greșeli grave la un centru de vaccinare din Piatra Neamț

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.