O afacere care seamana a megaescrocherie, ne-a fost semnalata in ultimele saptamani de mai multi cititori. Este vorba despre dirijarea de bani prin documente false, din impozitele oamenilor, prin Declaratia 230, catre mai multe parohii. Una dintre ele este Parohia Pogorarea Sfantului Duh din Piatra- Neamt (cunoscuta si ca biserica de la gara) unde slujeste preotul Gheorghe Mocanu.

Prin Declaratia 230, contribuabilii pot dirija 2% din impozitul de venit catre diferite entitati, cum ar fi ONG-uri. Totul trece prin ANAF, unde se depun Declaratiile. In cazul despre care facem vorbire, zeci de persoane (potrivit unor surse neoficiale este vorba despre mii de cazuri la nivelul judetului Neamt) ne-au spus ca s-au trezit cu cei 2% ca fiind platiti catre Parohia Pogorarea Sfantului Duh din Piatra- Neamt, desi oamenii n-au auzit in viata lor de aceasta parohie si nici nu si-au dat vreodata acordul pentru asa ceva.

Totul a inceput in luna iulie, cand ANAF Neamt le-a trimis documente (foto jos) contribuabililor, prin care sunt anuntati ca in anul 2017 banii lor au ajuns la parohia respectiva si li se solicita sa confirme sau nu, daca si-au dat acordul pentru asa ceva. Cei care ne-au trimis aceste documente spun nu numai ca nu au semnat sa ajunga banii la parohia respectiva, ba chiar unii au completat Declaratia 230 pentru ca banii lor sa mearga spre cazuri umanitare, cum ar fi familii cu copii bolnavi, deci nici prin gand nu le-a trecut sa-i dea pentru vreo biserica.

Cei 2% reprezinta cateva zeci de lei de persoana, ceea ce nu ar insemna foarte mult, insa daca se inmultesc cu cateva mii de persoane, rezulta sume enorme incasate de parohie fara sa faca nimic.

Intrebarea care se pune, este cum si cine a reusit sa puna la cale acest mecanism care inevitabil trebuie sa treaca prin ANAF, aceasta fiind institutia prin intermediul careia banii ajung in conturile parohiei si despre ce sume vorbim? Este mai mult decat evident ca cineva a avut acces la o baza de date cu contribuabilii. Pentru completarea Declaratiei 230 este nevoie de date personale. Toodata, Declaratia trebuie sa fie semnata de catre cel care-si da acordul ca banii lui sa mearga intr-o anumita directie. Daca oamenii spun ca nu si l-au dat, inseamna ca cineva a semnat in locul lor, deci vorbim despre infractiunea de fals. Din informatiile noastre, cei care au aflat peste noapte ca in anul 2017 au contribuit la bunastarea unei parohii fara sa aiba habar, provin din medii sociale diferite, printre ei fiind si cativa zeci de politisti.

Din documentul ANAF de mai sus, rezulta ca Declaratia a fost depusa prin intermediul altei persoane. Adica cineva de la parohie s-a prezentat la un ghiseu ANAF cu cateva mii de cereri facute in fals si in mod absolut ciudat, nimeni nu s-a gandit ca ar putea fi ceva in neregula. Asta sigur, doar daca nu a fost cineva complice. Sau a fost vorba doar despre o breșă in interiorul ANAF? Sa fie posibila o eroare asa de grava in interiorul acestei insitutii care este extrem de vigilenta cand o firma intarzie chiar si un minut la plata taxelor si impozitelor?

Daca ANAF incearca acum sa clarifice unele aspecte, inseamna ca pana la urma cineva s-a sesizat ca la mijloc este ceva necurat si acum se fac verificari, care indubitabil ar trebui sa se lase cu cel putin un dosar penal.

De la ANAF Neamt nu s-a putut obtine un punct de vedere. La singurul numar de telefon gasit pe internet (numar de fix) nu raspunde nimeni. Asa intelege institutia care administreaza banii contribuabilior sa sigure transparenta. Nici preotul Mocanu nu a putut fi contactat, insa daca doreste sa aduca lamuriri, o poate face pe adresa de mail a redactiei: tvmpiatraneamt@gmail.com.

P.S. Chiar daca escrocheria a fost semnalata pentru prima data pe 3 august in presa nationala, ANAF Neamt nu a dorit sa iasa public cu lamuriri (Vezi AICI- Românul care a aflat cu stupoare că urma să finanţeze o biserică fără ştirea lui: „Nu-mi vine să cred ce schemă de furt a conceput popa“)

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.