Memoria lui Grigore Vieru va fi evocata la Tasca, jud. Neamt, joi, 14 februarie, ziua in care marele poet roman cu origini basarabene, ar fi implinit 84 de ani. Manifestarea este organizata de Primaria Tasca si de Asociatia Culturala ”Eu Cred”, condusa de cunsocutul politist nemtean, Marius Coserariu. Sub denumirea ”Scrisoare din Basarabia”, manifestarea va incepe la ora 17 si se va desfasura la Caminul Cultural din centrul comunei Tasca, intrarea fiind libera: ”Primăria comunei Tașca, vă invită joi- 14.02.2019, începând cu orele 17,00, la Centrul Cultural al comunei Tașca, cu prilejul împlinirii a 84 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, supranumit și „Poetul care ne unește”. Invitat special al acestei manifestări: Cenaclul cultural-literar „Nichita Stănescu” al Centrului Cultural din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv: Gheorghe Filip- I.P.J.Harghita, preot dr.col Daniel Achim, Vasile Bele, Cezar Filip- toți din cadrul I.J.J. „Pintea Viteazul” Maramureș, Costel Stancu- I.P.J.Caraș-Severin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Cezar Haiura- I.S.U. „Bucovina” Suceava, Marius Mihai Coșerariu- I.P.J.Neamț, membru al Societății Scriitorilor din jud.Neamț,George și Corina Nica- I.P.J.Brașov, Andrei Zaharia- Centrul Cultural al M.A.I., precum și Lidia Obeadă- coordonatoarea cenaclului.În cadrul manifestării, momentele muzicale vor fi susținute de : Marius Mihai Coșerariu, Cristina Marin, Elena Ropotoaia, Ionuț Stoian, Ionuț Coșerariu, Cezar Filip, prrecum și grupul „Floare de lotus” al Școlii gimnaziale „Vasile Mitru” din Tașca, coordonat de prof.Liliana Roibu și grupul „Florile Ceahlăului” al Asociației Culturale „Eu Cred”.Totodată, prof.Marin Udroiu de la Școala gimnazială Bicaqz Chei, va susține o prelegere intitulată : „Opera lui Grigore Vieru și creștinismul”. Intrarea este liberă. Vă așteptăm în număr cât mai mare!”, se anunta intr-un eveniment publicat pe facebook.

51371510_2767907380101708_551774762049732608_n

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe” .

La 8 iunie 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină și se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.

A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.

Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul apariției devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor ArgheziLucian BlagaBrâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu. Asemenea dedicații apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

Grigore Vieru a fost membru PCUS din anul 1971.

În 1973 Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”: Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:

Cquote2.svg Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul. Cquote2.png

În anul 1974 scriitorul Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitație oficială din partea societății Uniunii, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoțit de poetul Radu Cârneci. În 1977, iarăși la invitația Uniunii Scriitorilor din România vizitează, împreună cu soția, mai multe orașe din România: București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

Implicarea în Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia

Grigore Vieru, Ion Vatamanu și Serafim Saka în anii ’70.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Decesul

Pe 16 ianuarie 2009 Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire. Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca. La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova și director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău, aflat într-o stare mai ușoară.

A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Posteritatea

Plăcuța de pe Bulevardul Grigore Vieru din Chișinău

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol. Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ținând un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor.

O stradă din Buzău îi poartă numele: Strada Grigore Vieru (sursa: wikipedia)

Ionut CORFU

658x0_coperta-vieru

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.