Desfasurare de forte ISU astazi (5 iunie), la o gospodarie de pe str. General Dascalescu din Piatra- Neamt. Totul a inceput dimineata, cand proprietarul a spart o placa de beton din curte. Acesta a cumparat casa in urma cu 5 ani si a vrut sa faca unele modificari la niste lucrari ramase de la fostul proprietar. Placa din beton continea armaturi din fier beton, dar si niste tuburi subtiri provenite de la o antena TV de dinainte de `89, dupa cum s-a stabilit ulterior, care erau umplute cu mercur. In urma spargerii tuburilor, mercurul s-a imprastiat pe sol, iar proprietarul a anuntat incidentul la 112, mercurul fiind o substanta foarte periculoasa pentru sanatatea omului, dar si pentru mediu, daca este radioactiv, stiindu-se ca metalul respectiv se foloseste in anumite industrii si poate fi contaminat cu diferite alte substante toxice.

La nivelul ISU Neamt s-a dat alarma, la fata locului fiind trimise mai multe echipaje de pompieri pentru verificarea si delimitarea zonei, masini cu efecte speciale, ambulante, dar si reprezentanti de la institutiile de protectie a mediului si politisti, pentru ca mercurul este o substanta care se detine si se comercializeaza in conditii speciale. Detinerea sau comercializarea de catre persoane neautorizate, este infractiune.

A fost chemata si o echipa de specialisti ISU de la Iași, cu o autospeciala CBRN (Cercetare Biologica Radioactiva si Nucleara). Acestia au constatat ca substanta (mercurul) nu este radioactiva ci este in stare naturala si s-a trecut la colectarea mercurului, cel ramas in sol (fragmentele foarte mici) fiind anihilat cu sulf. Totul a durat aproximativ 5 ore, iar mercurul colectat a fost predat unei firme specializate pe colectarea si eliminarea desurilor periculoase. Proprietarul curtii a fost scutit de un efort, pentru ca autoritatile au spart tot betonul ramas intreg, pentru a verifica daca mai contine si alte tuburi cu mercur, insa nu s-a mai gasit nimic.

Cei de la Mediu dar si politistii au luat probe din mercurul gasit pentru a fi analizate la laborator si a se stabili daca substanta este sau nu, periculoasa pentru mediu. In total, se estimeaza ca ar fi fost vorba despre aproximativ 100 de mililitri de mercur.

Imagini de la fata locului, surprinse in jurul orei 13:

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.