Miercuri, 13 decembrie- CONCERT „DUPĂ DATINI, COLINDĂM!” Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile

Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ sunt pregătite pentru a primi colindătorii.

Miercuri, 13 decembrie 2023, ora 17:30, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț vor sosi pentru a colinda publicul nemțean membrii Ansamblului de Muzică Tradițională „Icoane Moldave” al A. N. M. G. D., Extensia Piatra-Neamț, Grupul vocal tradițional „Mugurașul” și Grupul vocal tradițional „Flori de mălin” de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

ANSAMBLUL DE MUZICĂ TRADIȚIONALĂ „ICOANE MOLDAVE”

Ansamblul a fost înființat în anul 1998, sub conducerea conf. univ. dr. Delia Stoian-Irimie și este ca un frate mai mic al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, adăugându-și în anul 2008 denumirea „Icoane Moldave”.

Ansamblul a început cu un efectiv de șapte studenți, ajungând în prezent să aibă în componență peste 40 de studenți care urmează modulul de Muzică vocală tradițională românească. Repertoriul abordat însumează o paletă diversificată corespunzătoare diferitelor zone etnofolclorice: Moldova, Bucovina, Maramureș, Bihor, Hunedoara, Dobrogea, fiind selectat cu mare grijă din diferite culegeri de specialitate sau cules în mod direct din teren, de către studenți și cadre didactice.

În cei peste douăzeci de ani de activitate, ansamblul a susținut diferite recitaluri de muzică tradițională atât în cadrul stagiunii artistice a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Extensia Piatra Neamț, cât și la București, Iași, Brașov, Ploiești, Onești, Târgu Neamț, Roman, etc. A participat la numeroase ediții ale Festivalului Național de Datini și Obiceiuri din Brașov. Prin recitalurile prestate, suportul instrumental este susținut de către taraful tradițional al Extensiei Piatra Neamț, ce are în componență studenți de la disciplina opțională Instrument popular.

Ansamblul a fost solicitat pentru înregistrări audio și video atât la televiziunile locale, cât și la Radio București și televiziunile naționale. Până în prezent, ansamblul a înregistrat un CD de colinde tradiționale românești din Moldova și Transilvania.

De anul acesta (2019), conf. univ. dr. Deliei Stoian-Irimie i s-a alăturat la pregătirea muzicală a ansamblului și Ioana Munteanu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Repertoriul abordat în cadrul concertului intitulat sugestiv „ Noi umblăm a colinda” este alcătuit din colinde tradiționale românești din Moldova și Transilvania.

sursa: Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.