Ministrul Cercetării Inovării şi Digitalizării, nemțeanul Sebastian Burduja, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Piatra Neamţ, unde a susținut și o conferință de presă la sediul primăriei municipiului, alături de primarul Andrei Carabelea şi de directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan. Burduja a anunțat ultimele noutăți privind telecomunicațiile și digitalizarea.
Andrei Carabelea a deschis conferința de presă, vorbind despre proiectele viitoare și despre cele deja implementate în Piatra Neamț, pe domeniul digitalizare. “Mă bucur să anunţ că şi noi, Primăria Piatra Neamţ, facem toate eforturile pentru a realiza un program de digitalizare cât mai eficient, să fim cât mai accesibili pentru toţi cetăţenii oraşului, pentru a oferi servicii publice cât mai bine, cât mai eficent, cât mai accesibil pentru toţi pietrenii. Vorbim pe de o parte de o platformă online accesibilă şi promovată inclusiv pe pagina primăriei. Pietrenii pot accesa cu mai multă uşurinţă, mult mai eficient şi mai transparent, o mulţime de servicii publice. 33 la număr momentan, număr pe care îl vom creşte în perioada următoare. Vorbim despre cele mai solicitate dintre serviciile publice, cum ar fi certificate de urbanism sau autorizaţii de construire, tot felul de adeverinţe, certificate fiscale, etc.
Astăzi suntem în implementarea unui al doilea proiect de digitalizare, în continuarea proiectului pe care l-am finalizat anul trecut, de data aceasta concentrându-ne mai mult pe îmbunătăţirea proceselor interne şi integrarea unor soluţii de management a responsabilităţilor în rândul funcţionarilor pentru a avea o evaluare mai corectă a acestora şi pentru a urmări cu mult mai multă acurateţe care este nivelul de eficienţă şi care sunt rezultatele muncii ficăruia dintre colegii din primărie. De asemenea, cred că ştiţi că am reuşit să avem o aplicaţie de succes în gestionarea parcărilor de reşedinţă, este una dintre aplicaţiile despre care suntem întrebaţi şi de alte primării din ţară, respectiv care sunt procedurile din spatele acestei aplicaţii pentru că este un sistem destul de eficient pentru a valorifica fiecare loc de parcare în parte”, a punctat Andrei Carabelea.
Ministrul Cercetării a precizat că revenirea la Piatra Neamţ i-a provocat un sentiment de nostalgie, făcând referire la candidatura din 2016 la Parlamentul României, în tandem cu actualul primar, de care îl leagă o strânsă relație de prietenie. “N-am cum să vin la Piatra Neamţ decât cu un sentiment de satisfacţie pentru că percep o comunitate locală mobilizată, percep o administraţie publică ce acţionează în sfârşit în interesul cetăţenilor, percep proiecte mari lansate, şi domnul primar a enumerat proiectele din zona digitalizării, dar sunt şi proiecte de infrastructură importante în oraş, iar Piatra Neamţ cred că astăzi nu mai este un oraş anchilozat, aşa cum a fost în trecut. Din perspectiva ministerului nostru, sigur că noi gestionăm domenii care ţin de viitor, poate nu le percepem ca fiind vitale pentru ziua de astăzi sau chiar ziua de mâine, dar cercetarea, inovarea, transformarea digitală, telecomunicaţiile, securitatea cibernetică, inteligenţa artificială, tehnologiile cuantice, spaţiul cosmic, toate acestea sunt domenii care vizează dezvoltarea ţării pe termen lung şi nu poţi să ai dezvoltare economică a unui stat dacă nu te concentrezi către viitor.
Mă voi concentra acum pe două direcţii şi anume digitalizare şi comunicaţii pentru că ele sunt de interes pe plan local. În domeniul cercetării, atât timp cât nu există instituţii de învăţământ superior, de tip universitate sau institut de cercetare, este mai complicat pentru beneficiari din judeţul Neamţ să acceseze astfel de fonduri. Ar fi frumos să avem pe viitor şi să pot fi mândru că sunt beneficiari de fonduri europene, de fonduri din PNRR, din judeţul Neamţ. Noi ceea ce am putut să facem este să recunoaştem deocamdată munca unor tineri străluciţi care înregistrau performanţe de nivel mondial şi cărora statul român în cel mai bun caz le oferea o mângâiere pe creştet.
An creat de la zero Programul Henri Coandă şi asta înseamnă burse şi premii pentru tinerii români care obţin rezultate la competiţii tehnico-ştiinţifice internaţionale, care nu sunt din sfera olimpiadelor, dar poate la fel de importante sau în unele cazuri mai importante pentru că ele ţin de domeniile viitorului. Şi m-am bucurat să putem premia săptămâna trecută în prezenţa premierului Nicolae Ciucă o echipă extraordinară din Piatra Neamţ, care a fost distinsă cu Premiul I Henri Coandă şi asta a însemnat 15.000 de lei pentru fiecare membru al echipei.
Din perspectiva digitalizării am făcut un efort la nivel naţional, poate se simte mai mult sau mai puţin la firul ierbii, dar am făcut un efort la nivel naţional să accelerăm acest proces. Şi cifrele vorbesc de la sine: sunt astăzi 1,8 milioane de utilizatori ai platformei ghiseul.ro. Asta înseamnă că sunt 1,8 milioane români care îşi rezolvă mult mai repede o problemă simplă sau care ar trebui să fie simplă cum ar fi plata taxelor şi impozitelor locale, plata obligaţiilor către ANAF, plata amenzilor sau, un succes al ultimului an de mandat, eliberarea cazierului judiciar online care punea în fiecare an pe drumuri vreo două milioane de români care se duceau la Poliţie, depinzând de programul de acolo, de un funcţionar şi, după vreo oră pierdută pe la cozi sau în trafic, reuşea să obţină cazierul judiciar în format tipărit. Astăzi peste 100.000 de români au obţinut deja cazierul judiciar în format online la două luni de la lansarea acestei facilităţi.
Săptămâna trecută am lansat versiunea de testare pentru cel mai important proiect de digitalizare al României, în acest moment cel puţin, o aplicaţie disponibilă şi pe Apple şi pe Android şi care pune capăt situaţiilor în care cetăţenii erau convocaţi la ghişeul unei autorităţi publice pentru a li se emite un set de creditenţiale – utilizator, parolă. Aveam procese prezentate ca fiind integral online, cum este radierea unui autovehicul, dar pentru că nu exista această aplicaţie, implica o deplasare la oficiul unei autorităţi publice pentru a ţi se emite un utilizator şi o parolă. În această aplicaţie se pot integra toate instituţiile publice şi l-am provocat şi pe domnul primar să fie printre primii primari de municipii care adoptă această facilitate. Asta înseamnă că orice cetăţean din Piatra Neamţ se va putea autentifica pe site-ul primăriei pe platforma de servicii online prin această aplicaţie. Ea funcţionează la cel mai înalt standard de securitate de nivel european, pozându-ne cartea de identitate, făcând un video care să prevină încercările de falsificare de identitate, citind un proverb aleatoriu pentru a verifica faptul că nu este un robot sau nu este o încercare de furt de identitate, cu factor de autentificare multiplu, e-mail sau telefon, şi aşa mai departe. Vă provoc deci să descărcaţi această aplicaţie şi provoc pe pietreni să o adopte pentru că le va rezolva foarte multe probleme.
De exemplu pentru românii din Diaspora e prima dată când pot să aibă cont pe ghiseul.ro şi să-şi rezolve sau să beneficieze de toate serviciile de acolo fără să aibă card bancar emis în România. Proiect european, 20 de milioane de euro, finalizat în variantă beta la nivelul lunii mai, deşi avea termen de finalizare luna august.
Vreau să vă mai spun că judeţul Neamţ stă undeva pe media naţională din perspectiva înrolării pe ghiseul.ro. Am avut mai devreme o întâlnire cu câţiva primari din Neamţ şi le-am explicat importanţa înrolării în platformă, ceea ce înseamnă să dai cetăţeanului posibilitatea să-şi plătească taxele şi impozitele de la distanţă, în câteva minute, deci să creşti colectarea la bugetul local. În Neamţ avem cam o treime dintre UAT-uri înrolate, problema fiind la nivelul comunelor, pentru că oraşele sunt toate înrolate
La nivelul comunelor desfăşurăm această caravană a digitalizării şi implică exact ce am făcut şi azi, discuţii cu fiecare primar în parte să vedem care sunt constrângerile, dacă sunt de natură tehnică, dacă sunt de natură de cunoaştere a paşilor necesari înrolării în platformă, etc.
Pe zona de Telecomunicaţii statul român a vrut să asigure serviciul de internet în bandă largă pentru cât mai mulţi români. Mediul privat nu-şi permite întotdeauna să tragă fibră optică şi internet de mare viteză în toate comunităţile pentru că sunt de exemplu comunităţi mici sau aflate la distanţe importante faţă de centre urbane, unde nu rentează din punct de vedere economic pentru un operator privat să ducă internetul de mare viteză. Sunt trei proiecte mari, finanţate din fonduri europene care vizează extinderea accesului la internet în bandă largă pentru toate localităţile din România până la final de 2025.
Pentru cetăţeni înseamnă că vor putea accesa servicii online mai rapide, vor putea să desfăşoare activităţi educaţionale mult mai uşor, vor putea să aibă o conversaţie video cu rudele plecate în Diaspora, deci o serie de beneficii care ţin de anul 2023”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a anunțat ca hub-ul logistic al companiei va fi mutat din judeţul Iaşi în judeţul Neamţ, în zona Roman.
I.C.