Legislatia privind ordinea si siguranta publica a fost modificata, iar de la sfarsitul lunii ianuarie 2020, cei care vor vrea sa o faca pe zmeii in fata politistilor, vor trebui sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a face un gest deplasat. In ultimii ani, au putut fi vazute mii de situatii in care politistii erau impiedicati de diversi indivizi sa aplice legea (legitimari, retineri), intrucat cei vizati sau martorii tipau in gura mare ca este abuz si ajungeau chiar sa agreseze verbal si fizic pe oamenii legii.
Incepand de anul viitor, chiar simpla apropiere de un politist dupa somatia ”Poliția, stai! Nu te apropia!”, poate fi considerata actiune violenta impotriva lui, iar oamenii legii pot actiona in consecinta, adica se poate trece la imobilizare.
Si in cazul unei banale legitimari, politistul poate cere celui vizat sa tina mainile la vedere sau sa renute la obiecte care pot fi folosite ca arme. Daca subiectul nu se conformeaza, politistul poate considera ca acesta are intentia unei actiuni agresive si poate proceda la imobilizare.
Iata care vor fi noile reguli, incepand din ianuarie 2020:
Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege:
a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b) depărtarea picioarelor;
c) adoptarea poziției șezut;
d) adoptarea poziției culcat;
e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.
Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat (sursa: IPJ Neamt)
Ionut CORFU