Biblioteca Judeteana a gazduit evenimentul dezvelirii unui basorelief al carturarului G. T. Kirileanu, eveniment prilejuit de implinirea a 54 de ani de la trecerea vesnicie a fondatorului bibliotecii. Cu aceeasi ocazie, a fost dezvelita si o placa omagiala amintind de istoricul bibliotecii judetene.
Adrian Alui Gheorghe – Director Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu
„Ziua de 13 noiembrie este o zi pe care noi o respectam, pentru ca tine de unul din momentele vietii celui care a intemeiat acest asezamant de cultura, si anume Gheorghe Teodorescu Kirileanu. E un moment de continua reintemeiere spirituala a acestui spatiu, pentru ca Biblioteca Judeteana „G. T. Kirileanu” este o institutie care se reformuleaza continuu, prin activitatea pe care o sustine, prin personalitatile si prin profesionistii care isi desfasoara aici activitatea. Consider ca Biblioteca Judeteana Neamt este o institutie foarte importanta pentru comunitatea locala, pentru cultura nemteana si nationala. Astazi vom inaugura o piatra de identitate, care vorbeste despre temeinicia acestei institutii. Prin aceasta placa omagiala am tinut sa marcam pe cei care au slujit, de-a lungul timpului, biblioteca”
Placa omagiala cuprinde numele fondatorului Bibliotecii Judetene, acad. G. T. Kirileanu – cel care a donat orasului Piatra-Neamt peste 30.000 de volume – precum si al directorilor care au marcat viata acestei institutii: prof. Virgil Gaftiniuc (1958 – 1961), prof. Ioan Eugen Dragan (1961 – 1971), prof. Elena Didoiu (1971 – 1989), ing. Costache Munteanu (1989 – 1990) si prof. Constantin Bostan (1990 – 2013).
Prof. Constantin Bostan
„Am avut sansa sa devin director in aprilie 1990, parcurgand perioade de lungi nevointe materiale. Vreo 18 – 19 ani, bibliotecarii lucrau iarna la maxim 10 – 11 grade. De asemenea, ne-am luptat multi ani cu infiltratiile de panza freatica si nu este bibliotecar care sa nu fi purtat fonduri de carte de cel putin 3 – 4 ori, din mana in mana. Acum lucrurile s-au schimbat. Dupa 1990, practic ne-am dublat spatiile functionale, deschizand filiala din Maratei si filiala de carte straina. De-a lungul a opt ani s-a construit si corpul B, iar podul a fost transformat intr-un spatiu functional, devenind Teatru de Joaca. De asemenea, de la o biblioteca cu 17 salariati, in 1990, am ajuns la 54 de angajati, in urma cu cativa ani, Biblioteca Judeteana Neamt fiind, la ora actuala, biblioteca cu cea mai diversificata oferta de servicii publice din tara si cu un personal format din oameni potriviti la locul potrivit.”
Gheorghe Teodorescu Kirileanu s-a nascut la 13 martie 1872, la Holda-Broșteni in judetul Suceava si a murit la 13 noiembrie 1960, la Piatra-Neamț. A fost un important carturar, bibliofil, folclorist și editor roman, membru de onoare al Academiei Romane. G. T. Kirileanu a atras atenția asupra risipirii manuscriselor lui Creanga, la zece ani dupa trecerea acestuia in veșnicie, devenind, din 1906, cel mai important și longeviv editor al scrierilor lui Ion Creanga. A fost, de asemenea, unul din primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu. In 1906, G. T. Kirileanu a intrat in serviciul Casei Regale, unde a primit raspunderea corespondenței in limba romana și a petițiilor catre suverani. Din 1909, a devenit și bibliotecar al Palatului Regal, precum și apropiat colaborator al Prințului Barbu Stirbey. A fost inlaturat din post in 1930, la urcarea pe tron a lui Carol al II-lea. Din 1935 s-a stabilit la Piatra-Neamț, in casa anume construita pentru el și biblioteca sa, pe str. Ștefan cel Mare nr. 25. La 24 februarie 1956, a donat orașului Piatra-Neamt inestimabila sa biblioteca de circa 30.000 de volume, cu publicații dintre anii 1630-1960.