In primul trimestru din acest an, fermerilor li s-au decontat aproape 1,72 milioane lei, iar pentru cele de al doilea trimestru suma de aproape 2, 156 lei. In total, fermierii nemteni au primit aproape 4 milioane lei ca decont la motorina subventionata folosita in agricultura. Pentru cel de al treilea trimestru, la APIA Neamt se primesc cererile de decont pana la finele acestei luni. Pentru anul 2014, la APIA Neamt s-au primit 295 dosare de cereri pentru acord prealabil. Abia dupa astea fermierii depun cererire de decont la motorina subventionata folosita in agricultura.

Recent, Minsterul Agriculturii a aprobat acordarea ajutorului de stat care consta in subventionarea ratei accizei pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV-2014. Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura este pana la data de 31 decembrie 2014. Rata accizei reduse pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare este diferentiata pe tipuri de lucrari din aceste domenii de activitate. Valoarea subventiei la acciza este de 1,7975 lei/litru. Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90.500 mii litri.

Cantitațile maxime de motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV-2014, defalcate pe structura de culturi agricole, efectivele de animale pe specii si pentru  lucrarile de imbunatatiri funciare, pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare, sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. In cazul in care cantitatile de motorina pentru care se solicita plati in cadrul schemei de ajutor de stat depasesc cantitatile prevazute in anexa, cuantumul platilor se reduce proportional.

Rambursarea diferentei de acciza la motorina untilizata in agricultura nu se aplica intreprinderilor  aflate in dificultate financiara,  respectiv intreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciara sau lichidare. Interdictia este valabila si pentru intreprinderile impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat.

Beneficiaza de ajutor de stat la motorina utilizata in agricultura solicitanții care au depus la autoritatea competenta o cerere de acord prealabil pentru finantare prin rambursare pentru anul 2014, actiunea care s-a derulat in la finele anului trecut, cu o prelungire de termen in 2014.

Plata ajutorului de stat se solicita in baza unor cereri de plata care se depun la APIA, acolo unde  au fost depuse cererile de acord prealabil pentru finantare prin rambursare in cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura.

Cererile de plata cuprind informatii cu privire la suprafetele de teren, inclusiv pe structura de culturi, efectivele de animale pe specii, precum si tipurile de lucrarile de imbunatatiri funciare, pe care solicitantul le-a executat in perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat. Aceste cereri de plata se depun in perioada ianuarie-februarie 2015, fiind insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina utilizate la lucrarile mecanizate din agricultura aferente trimestrului IV-2014, precum si de documentele fiscale. Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectueaza in anul 2015.

Nerespectarea de catre solicitanti a conditiilor prevazute prin prezenta schema, precum si a oricaror obligatii asumate in vederea obtinerii finantarii determina aplicarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a masurilor necesare in vederea recuperarii ajutoarelor de stat. Se considera ajutor necuvenit sumele incasate in temeiul prezentei hotarari si utilizate pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost solicitate, sumele incasate prin inscrierea sau atestarea de catre beneficiari a unor date ori situatii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului prevazut in prezenta hotarare sau cu incalcarea in orice mod a prevederilor prezentei hotarari. Sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.