Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare aplicată în mai 2022 de un complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă.
Imediat după ce a fost trimis în judecată (martie 2021), deși se știa nevinovat (fapt confirmat de două instanțe), Mugur Cozmanciuc a renunțat la funcția de președinte PNL Neamț și s-a retras ”din lumina reflectoarelor” și in ce privește comunicarea publică în calitate de deputat în Parlamentul României. Atitudinea lui Cozmanciuc este de departe un exemplu de bune practici, ceea ce nu se poate spune despre o sumedenie de alți politicieni. Spre comparație, un alt lider de partid din Neamț, Ionel Arsene, a rămas pe funcția de președinte al CJ Neamț și de președinte PSD Neamț, ba mai mult, lansează și atacuri la adversarii politici, multe dintre ele în limbaj de mahala, deși a fost pus sub abuzare încă din 2017, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție, apoi a fost trimis în judecată și a primit și o condamnare cu executare în primă instanță, la 8 ani și 4 luni de pușcărie. Între timp, CJ Neamț mai fost implicat și în alte multe scandaluri de răsunet (au murit 15 oameni arși de vii, s-a prăbușit un pod imediat după reabilitare), însă Arsene a rămas neclintit pe funcție.
În dosarul în care a fost achitat Cozmanciuc, au mai fost achitaţi Vlad Marcoci (fost deputat PSD şi fost director la Administraţia Bazinală de Apă Siret) şi omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, ambii trimişi în judecată pentru cumpărare, respectiv instigare la cumpărare de influenţă.
Motivul invocat de judecători pentru achitarea celor trei este că „fapta nu există”.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, deputatul Corneliu Cozmanciuc ar fi pretins suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă Costel Alexe, ministrul Mediului din acea perioadă, pentru ca acesta din urmă să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” o persoană apropiată de omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean.
Omul de afaceri avea contracte cu Apele Române şi era interesat să aibă un om apropiat la conducerea acestei instituţii publice. Cel care urma să intermedieze afacerea era Vlad Marcoci, fost director la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret.
Ionut CORFU