”Am votat pentru adoptarea declarației Parlamentului României cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de existență a NATO”, anunță Mugur Cozmanciuc, deputat PNL Neamț.
Declarația adoptată în Parlamentul României: ” (…) România va continua să își consolideze capacitățile de apărare pe baza unui concept de securitate cuprinzător, în vederea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli. Ne vom menține determinarea și angajamentul pentru apărarea tuturor Aliaților împotriva tuturor amenințărilor, oricare ar fi sursa acestora. De asemenea, vom continua să ne îndeplinim toate obligațiile în ceea ce privește dezvoltarea propriei noastre capacități de apărare, ca parte integrală a angajamentelor asumate prin Tratatul de la Washington. România va continua să acționeze, de o manieră coerentă și predictibilă, pe baza celor trei elemente definitorii ale politicii sale externe și de securitate: apartenența la NATO și la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. România își va intensifica, totodată, eforturile pentru consolidarea cooperării NATO cu Uniunea Europeană, cu scopul de a crește eficiența acțiunilor celor două organizații și a sprijinului reciproc.
La 20 de ani de la aderarea României la NATO, omagiem memoria militarilor români care au făcut sacrificiul suprem în numele democrației, libertății și drepturilor omului, în misiuni desfășurate sub drapelul NATO.
Sacrificiul acestora va rămâne mereu în memoria noastră, iar prin eforturile noastre de apărare a Alianței și, implicit, a teritoriului național vom duce mai departe amintirea lor.
Reiterăm, totodată, respectul nostru profund pentru toți cei care au participat la misiunile asumate de România în cadrul NATO și le mulțumim pentru serviciul lor loial și onorant.
Apartenența României la NATO reprezintă o garanție a protecției cetățenilor români, care continuă să susțină într-o proporție covârșitoare rolul determinant al NATO în mediul contemporan de securitate. Apartenența la NATO reprezintă, totodată, un factor de stabilitate a edificiului național, inclusiv în dezvoltarea democratică și în prosperitatea economică a societății românești.
În acest moment aniversar, când sărbătorim avantajele apartenenței la cea mai de succes organizație politico-militară din istorie, ne gândim și la datoria noastră de a susține continuarea proiectului de extindere a zonei de valori și securitate în zona euroatlantică, care a adus României atâtea beneficii în ultimii 20 de ani.
Este responsabilitatea noastră să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-și menține independența, suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresorului rus și să sprijinim aspirațiile legitime ale altor state vulnerabile din vecinătatea noastră, ca Republica Moldova și Ucraina, de a trăi în democrație, securitate și prosperitate. Într-un context de securitate în continuă schimbare,
România va continua să fie avanpostul de apărare al NATO împotriva oricăror amenințări asupra teritoriului Aliat, respectând angajamentele asumate și depunând eforturi constante pentru apărarea valorilor comune care constituie cheia de boltă a NATO: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept. Această declarație a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din 2 aprilie 2024, cu prilejul sesiunii solemne consacrate marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de existență a NATO”.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.