Mugur Cozmanciuc: Județul Neamț trebuie să devină atractiv pentru investitori

Investițiile reprezintă motorul dezvoltării economice a unei comunități. Este un lucru dovedit, care nu poate fi contestat. Investițiile înseamnă noi locuri de muncă, creștere a consumului și mai multe taxe și impozite pentru bugetele locale, bani din care se pot finanța proiecte de dezvoltare.

Ca viitor președinte al Consiliului Județean, îmi propun ca Neamțul să fie un punct de atracție pentru investitorii interesați să înceapă afaceri noi. De aceea, voi susține înființarea a trei parcuri industriale (Roman, Săvinești și Târgu Neamț), a două parcuri tehnologice (Piatra Neamț și Roman) și înființarea unui parc logistic (zona metropolitană Piatra Neamț). Susținerea Consiliului Județean se va materializa prin asigurarea documentației necesare, a terenurilor și a accesului la transport și utilități pentru investitorii interesați.

Pentru că suntem într-un an dificil, ca președinte al Consiliului Județean, voi ajuta firmele care au fost lovite grav de pandemie. În loc să fie transformate din statistici îngrijorătoare, vor redeveni afaceri profitabile, generatoare de locuri de muncă. Vom acorda sprijin și facilități agenților economici care, în 2020, și-au întrerupt activitatea, au fost nevoiți să se restrângă sau au închis afacerea.

De asemenea, mă voi asigura că vor avea acces constant la oportunitățile pe care le pune la dispoziție Guvernul României pentru susținerea antreprenorilor.

De exemplu, IMM-urile din mediul urban și rural din județul Neamț pot obține, prin Programul Operațional (POR), implementat de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), ajutoare de stat și ajutoare de minimis cu valori între 1,5-6 milioane de euro.

Banii provin din fonduri europene și pot fi utilizați în scopul dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Autoritatea de Management pentru POR 2014-2020 din cadrul MLPDA a lansat în data de 28 august un nou apel de proiecte. Cu această ocazie, a fost publicat, pe site-ul www.inforegio.ro, Ghidul solicitantului pentru acest apel. (http://inforegio.ro/ro/axa-prioritara-2/apeluri-lansate/849-ghid-specific-2-2-imm-apel-2022)

Investițiile eligibile în cadrul acestui apel sunt finanțabile prin ajutor de stat regional pentru:

  • construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/prestare servicii;
  • dotarea cu active corporale și necorporale.

Perioada de pregătire a proiectelor este de două luni, iar perioada de depunere este de o lună. Perioada depunerii cererilor de finanțare este următoarea: 30.10.2020 (ora 12:00) – 30.11.2020 (ora 12:00).

Totodată, Guvernul PNL prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va lansa în curând programele prin care se alocă 1 miliard de euro întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții, toate destinate relansării economiei.

Microgranturile au o valoare de 2.000 euro/solicitant și se pot folosi pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat. Bugetul alocat este în valoare totală de 100 milioane euro.

Granturile destinate capitalului de lucru vor avea valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.

Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar, având o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, fondurile totale alocate fiind în valoare de 550.000.000 euro.

Granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor, stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate (precum Neamț) și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov.

Am încredere că și antreprenorii din Neamț vor accesa aceste fonduri pentru a contribui la dezvoltarea economică a județului. Le voi oferi tot sprijinul meu pentru materializarea acestor demersuri.

Articol comandat de PNL Neamț

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.