Prin intermediul unui comunicat de presa, IPJ Neamt explica de ce este nevoie de prezenta radarelor pe soselele din judet. Chiar daca acest comunicat este de fapt un drept la replica adresat unei publicatii locale in urma unui articol de presa, iar raspunsurile de acest gen se adreseaza redactiei respective, noi il preluam, pentru ca cifrele prezentate ni se par absolut ingrozitoare. Desi multi nu vor fi de acord cu ceea ce se arata in comunicat, le recomandam sa-l citeasca cu atentie, apoi sa se mai gandeasca daca prezenta radarelor pe sosele nu este oportuna.

Comunicat IPJ Neamt:

Necesitatea acțiunilor rutiere pe drumurile cu risc accidentogen, din județul Neamț. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ este împuternicit să facă următoarele precizări:

În ultimii 4 ani de zile, pe drumurile publice din judeţului Neamţ au decedat 285 de persoane, iar 1228 au fost rănite grav, în urma accidentelor de circulație. Viteza neadaptată la condiţiile de drum sau viteza neregulamentară reprezintă cea de-a doua cauză generatoare a accidentelor de circulație produse pe drumurile nemțene.

În primele 5 luni ale anului 2017, pe raza de competență, au avut loc 107 accidente grave, care au avut drept consecințe decesul a 16 persoane, rănirea gravă a 110 persoane și rănirea ușoară a 55 de persoane. Și în această perioadă, viteza reprezintă prima cauză generatoare de accidente rutiere grave, cu 21 de accidente rutiere grave, soldate cu 4 persoane decedate, 21 rănite grav şi 14 rănite ușor, ceea ce a determinat intensificarea activităților de combatere a excesului de viteză, în scopul reducerii victimizării.

În anul 2017, au fost organizate acțiuni punctuale pentru combaterea excesului de viteză, pe principalele tronsoane cu risc accidentogen ridicat, folosind atât aparate radar inscripționate, cât și neinscripționate, dispuse în sistem cascadă. Polițiștii Serviciului Rutier Neamț au aplicat în primele 5 luni ale anului 2017, 12.864 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză și au reținut 955 de permise de conducere pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.

Totodată, activitatea de prevenire reprezintă una dintre prioritățile Serviciului Rutier Neamț, permanent fiind derulate campanii de informare a participanților la trafic, în scopul reducerii victimizării și creșterii gradului de siguranță pe drumurile publice.

În anul 2017, polițiștii rutieri au participat la 84 de instructaje în unitățile școlare din județ, au elaborat Programul local de prevenire a accidentelor rutiere, care se desfășoară până în luna ianuarie 2018 cu următoarele obiective : responsabilizarea participanților la trafic în vederea adoptării unui comportament preventiv, dezvoltarea și continuarea colaborării cu alte instituții care au atribuții în domeniu, eficientizarea acțiunilor de impunere a legii, în vederea reducerii numărului accidentelor rutiere, în special a celor care au drept cauză viteza excesivă și indisciplina pietonilor.

De asemenea, până în prezent au fost desfășurate următoarele campanii preventive:

 La de 07.04.2017, cu ocazia Zilei Siguranței Rutiere din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, polițiștii au desfășurat activități preventive pe raza de competență, care au vizat informarea bicicliștilor și conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală cu privire la dinamica și consecințelor accidentelor rutiere, precum și la obligațiilor care le revin în calitate de participanți la trafic.

Cu această ocazie, acestora le-au fost distribuite un număr de 50 de veste reflectorizante inscripționate cu mesajul „ Alege Viața ! ”, realizate în cadrul campaniei de reducere a accidentelor rutiere în rândul bicicliștilor și căruțașilor.

 Tot în mun. Piatra Neamț, a fost desfășurată o activitate preventivă, care a avut drept scop reducerea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool. Pe Platoul Domnesc din Piatra Neamț a fost realizat un traseu de îndemânare, pe care conducătorii auto l-au parcurs în timp ce purtau ochelarii care induc starea de alcoolemie, folosind au autoturism ȘCOALA, dotat cu dublă comandă.

Toți participanții au primit materiale cu tematică preventivă, urmărindu-se informarea acestora cu privire la efectele consumului de alcool și droguri la volan.

 La data de 31.05.2017, s-au desfășurat fazele locale ale concursului național „EDUCAŢIE RUTIERĂ, EDUCAŢIE PENTRU VIAŢĂ”, în mun. Piatra Neamț, Roman și în comuna Poiana Teiului (pentru zona Bicaz). Scopul concursului a fost formarea comportamentului rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație în rândul elevilor.

La concurs, au participat elevi de gimnaziu și de liceu din mai multe unități de învățământ, care au susținut următoarele probe : – Secțiunea gimnaziu: parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta, în poligon și respectarea regulilor de circulație de către bicicliști, în parcul-școală – Secțiunea liceu: cunoașterea regulilor de circulație și identificarea abaterilor de la respectarea regulilor de circulație de către bicicliști, în parcul școală La finalul activităților, toți participanţii au primit diplome individuale şi pe echipaje, precum și premii acordate de organizatori.

Asigurăm cetățenii că acțiunile poliției rutiere din acest județ sunt axate pe cele două domenii de activitate, respectiv cea de prevenire și de combatere a abaterilor de la regimul circulației pe drumurile publice, ambele fiind abordate în mod egal și constant, tocmai pentru a diminua victimizarea participanților la traficul rutier.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.