Trei santiere au fost inchise de inspectorii ITM Neamt, dupa ce s-a constatat ca malurile sapaturilor erau in pericol sa se prabuseasca peste muncitori. De mentionat ca din 18 angajatori controlati, nu a existat niciunul care sa respecte intocmai normele de protectie a muncitorilor care executau sapaturi, anunta ITM intr-un comunicat de presa:

 ”In perioada 05.07.2017 – 07.07.2017 s-a desfăşurat ,,Acţiunea de control privind verificarea cerinţelor minime de securitate si sanătate la lucrările de săpături”.

Obiectivul general al acţiunii a fost diminuarea consecinţelor negative, sociale şi economice, care derivă din nerespectarea prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă, de către angajatorii din domeniul construcţiilor.

Specific acestei actiuni a fost verificarea angajatorilor care executau lucrari de constructii ce presupuneau realizarea unor sapaturi/excavatii pe santierele unor retele edilitare, bransamente in retele edilitare, camine de vizitare, puturi pentru fantani si rezervoare ingropate.

Pentru prevenirea surparii malurilor s-a urmarit:

  • Montarea și utilizarea mijloacelor de protecție colectivă (sprijiniri de maluri) împotriva surpării malurilor;
  • Verificarea existenței căilor sigure pentru intrarea și ieșirea din zona de excavații.

Au fost controlaţi un numar de 18 angajatori. S-au constatat un număr de 24  deficienţe pentru care  s-au dispus 24 măsuri de remediere. Au fost sancţionati un număr de 18 angajatori, carora li s-au aplicat 24 sancţiuni contraventionale in valoare de 14.500 lei .

A fost sistată activitatea la 3 locuri de muncă unde s-a constatat existenta unor pericole iminente de accidentare, astfel: 2 locuri de munca pentru lipsa sprijinirii malurilor la săpăturile realizate si lipsa mijloacelor de acces a lucrătorilor in interiorul sapăturilor, iar un loc de munca pentru utilizarea unei schele neconforme din punct de vedere a securitătii și sanătăţii in muncă.

În acţiunile de control au fost constatate, urmatoarele deficienţe:

  • lipsa mijloacelor de protecţie colectivă (sprijinirea malurilor) impotriva surpării terenului;
  • lipsa cerinţelor privind modul de montare/demontare a sprijinirilor de maluri;
  • lipsa căilor sigure pentru intrarea/iesirea din zonele excavate;
  • nerespectarea unei distanţe minime de depozitare a grămezilor de pământ rezultat din excavaţii;
  • nerespectarea unei distanţe minime pentru depozitarea materialelor precum si a circulaţiei autovehicolelor fată de zona de excavaţ”

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.