Joi, 9 februarie, de la ora 11, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamț a avut loc  vernisarea expoziției temporare ”Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete”.

Manifestarea i-a avut ca invitați pe Laurențiu Dulamă, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț și pe Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț. Ca parteneri la realizarea proiectului sunt Muzeul de Istrorie din Roman, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Asociația de Modelism Alba, precum și Asociația Culturală Geto-Dacii din Iași.

„Pentru acest început de an este a doua expoziție temporară pe care o vernisăm. Văd mulți copii, ceea ce mă bucură foarte mult, știu că este încă vacanță, dar ați rupt din timpul vostru, ați venit să vedeți o expoziție extrem de interesantă.”, a declarat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Laurențiu Dulamă, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, a lăudat imnițiativa organizării expoziției.

Primarul Dragoș Chitic, i-a felicitat pe organizatori pentru această inițiativă, îndemnând nemțenii să vină la această expoziție dedicată genezei poporului român. Primarul municipiului Piatra Neamț s-a declarat mulțumit și de calendarul manifestărilor organizate de Centrul Muzeal Județean Neamț pentru anul în curs.

Detalii despre expoziție au fost oferite de Lucian Uță, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamț.

„Este o expoziție hibrid care reunește în aceeași sală o serie de piese de modelism. Este vorba despre un număr de zece machete inspirate din scene de pe columna lui Traian și  respectiv  monumentul de la Adamclisi, legate de războaiele daco-romane. Pentru a completa această latură de modelism din expoziție am decis să etalăm și o serie de piese arheologice pentru că instituția noastră are un fond foarte bogat în ceea ce privește studierea perioadei geto-dacice atât la Piatra-Neamț, cât și la Roman.  Piesele arheologice provin de la Roman, deoarece am decis să valorificăm, împreună cu arheologul George Hînceanu de la Muzeul de Istorie din Roman, piese de factură geto-dacică și romană din așezarea de la Brad. Este o expoziție care mixează elemente științifice, de arheologie,  cu elemente spectaculoase, care apropie foarte mult războaiele daco-romane și o perioadă care este abordată prin prisma literaturii de specialitate, prin existența acestor machete.”  a precizat Lucian Uță.

”Piesa de rezistență” a manifestării a fost oferită în final de reprezentațiicelor două trupe de reenactori veniți de la Alba Iulia și Iași, care au oferit detalii despre activitățile legate de „reconstituirea istorică”, darau acceptat sî se fotografieze și cu mare parte din publicul prezent. După încheierea vernisajului oaspeții veniți din Alșba Iulia și Iași au vizitat Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, ghid fiind chiar muzeograful Lucian Uță.

Expoziția ”Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete” poate fi vizitată până la finalul lunii martie.

Cristi Soroceanu- director adjunct marketing, Complexul Muzeal Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.