Zeci de bugetari și angajați în companii de stat au petrecut două săptămâni în SUA, într-o călătorie de afaceri care i-a purtat prin Las Vegas, Los Angeles, New York și Washington. Din delegație au făcut parte directori și șefi de la ANRE, Romgaz, Poșta Română, Radiocom, Consiliul Județean Neamț, Consiliul Județean Ilfov și alte instituții de stat, anunta G4Media.ro.

Călătoria in tara tuturor posibilitatilor, s-a desfasurat in perioada 17 iunie- 2 iulie. Evenimentul s-a numit ”Shaping the future 4 a better2morrow” și i-a purtat pe bugetarii români la întâlniri cu diverși oficiali americani, dar și cu reprezentanți ai unor companii locale.

Conform Mesagerul de Neamt, din ceata bugetarilor care s-au perindat peste ocean, ar fi facut parte si administratorul public al CJ Neamt, băcăuanul navetist, Sorin Brașoveanu. Costul deplasarii pentru o persoana, suportat din bani publici, in speța de fata de CJ Neamt, ar fi fost de minimum 9.500 de dolari, aproximativ 50.000 de lei. Cel putin atat a platit CJ Ilfov pentru fiecare dintre cei doi vicepresedinti ai săi care au făcut parte din grupul de excursionisti pe bani publici, alaturi de Sorin Brasoveanu, administratorul public al judetului Neamt.

Informatia a inceput sa circula inca de pe 24 iunie, cand jurnalista Iosefina Pascal spunea intr-un material video, ca reprezentantul CJ Neamt in SUA, ar fi fost trimis acolo in calitate de expert in poduri. Asta se intampla la doua saptamani dupa catastrofa de la Luțca. Cum Brasoveanu nu are studii in domeniu (este absolvent de Constructii masini), este posibil ca printre delegatii trimisi de Arsene in SUA, sa mai fi fost si altcineva. Sau… să fi fost doar Brasoveanu trimis in SUA ca expert in poduri desi nu are aceasta calitate? Deocamdata nu se poate ști exact, pentru că la CJ Neamt s-a îngropat demult transparența, iar populatia platitoare de taxe si impozite nu a fost informata oficial asupra acestui subiect.

Iată ce spunea jurnalista de investigatii Iosefina Pascal, pe 24 iunie (video AICI de la minutul 8:25): ”L-au mai trimis românașii nostri (n.red. in SUA), pe unul de la Consiliul Judetean Neamt. Daca vă vine să credeti. Si o sa va faceti acum cruce, cand o sa aflati pentru ce l-au trimis: expertiza superioara in constructia de poduri si supratraversari. Dumneavoastra realizati ce noapte a mintii? Deci, l-au trimis pe unul de la Consiliul Judetean Neamt, acolo unde s-a prabusit acum o saptamana- două, podul ăla, ca expert al Consiliului Judetean Neamt, in poduri. Ăștia cred ca… nu stiu, partenerii nostri strategici nu citesc presa. Probabil ca nu stiu ce e Consiliul Judetean Neamt, probabil nu stiu ca podul ăla s-a prabusit fiind in subordinea Consiliului Judetean Neamt, probabil îi cred foarte prosti pe americani.

Sorin Brasoveanu (PSD) a fost presedintele CJ Bacău intre 2016 si 2020, apoi a fost recuperat de Arsene si pus tot de el, administrator public (county manager) al judetului Neamt, in februarie 2021.

Daca Brasoveanu face naveta zilnic Bacau- Piatra Neamt cu masina cu sofer, (2 drumuri dus intors de 2 ori pe zi x 5 zile lucratoare pe saptamana) rezulta aproximativ 5.000 de km pe luna, cu consumul de combustibil aferent.

După cum spuneam mai sus, CJ Neamt nu a transmis nimic oficial publicului despre aceasta călătorie in SUA pe bani publici, cum nu a transmis nimic public nici despre alte vizite ale lui Arsene (plus delegatii numeroase) în Egipt, Italia, Republica Moldova, etc.

Lipsa de comunicare pe astfel de subiecte, este evident in dispretul legii, pentru ca in Codul Administrativ, articolul 255, se specifica urmatoarele:

(4) În urma efectuării unor deplasări în străinătate pentru exercitarea unor atribuții stabilite prin lege, aleșii locali sunt obligați să prezinte la prima ședință ordinară a autorității deliberative o informare privind deplasările efectuate. Termenul maxim de prezentare a informării este de 45 de zile de la data încheierii deplasării.
(5) În cazul nerespectării prevederilor alin. (4), aleșii locali suportă cheltuielile deplasării.

Ultima sedinta ordinara de CJ (prima dupa vizita in SUA după cum prevede legea) a fost ieri, 14 iulie. Pana astazi, 15 iulie, de la CJ Neamt nu s-a transmis nimic oficial, referitor la vizita. Prin urmare, peste vreo 3 saptamani, costurile vizitei ar trebui suportate de catre cei care incalca prevederile Codului Adminsitrativ.

Dar cum prefectul este garantul respectarii legii in judet, ne asteptam ca Adrian Niță (PSD) să se autosesizeze și să lămureasca toate aceste aspecte. Nu pentru presă, ci pentru opinia publica.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Hai ca m-ati dat gata cu “expertiza” astuia! De fapt, nu stie si nu intelege nimic, dar s-a specializat în delegarea sarcinilor. Cred ca este singurul domeniul în care are intr-adevar “expertiza”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.