In judetul Neamt au aparut si alte infectii respiratorii, decat Sars Cov 2, iar cifrele sunt cu mult mai mari decat in cazul Covid 19. La solicitarea tvmneamt.ro, DSP Neamt a transmis ca de la sfarsitul lunii septembrie pana pe 22 noiembrie, au fost raportate in total peste 8.000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, plus pneumonii, fiind internati pana acum peste 200 de pacienti. In schimb, nu a fost raportat pana acum niciun caz de gripa. ”In perioada 28 septembrie – 22 noiembrie 2020 au fost raportate 6.837 de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) și 1.175 cazuri de pneumonii, din care 853 și respectiv 213 în săptămâna 16 – 22 noiembrie. 20 de persoane au fost internate pentru IACRS si 210 pentru pneumonii. Nu au fost raportate decese.

Din analiza pe grupe de vârsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza pe grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi 5-14 ani.
De la inceputul sezonului de supraveghere epidemiologica nu au fost înregistrate cazuri de gripă pe teritoriul judetului Neamt”, a transmis DSP Neamt pentru tvmneamt.ro

Iata ce sunt infectiile acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS). Datele sunt luate de pe site-ul DSP Bihor:

-foarte contagioase, se transmit uşor de la o persoană la alta
– cauzate de virusuri şi apar frecvent în sezonul rece,
– cunoscute sub diverse denumiri, cum ar fi: guturai, răceală comună, catar sezonier, rinită acută, rinofaringită, bronşită, laringo-traheită, stări febrile, etc., cea mai gravă ca formă de manifestare fiind gripa.

SURSA DE INFECŢIE este omul bolnav, contagiozitatea fiind mai ridicată în primele 2-3 zile de boală.

Infecţia se transmite pe cale aeriană:
– direct – prin tuse, strănut ( prin picături de salivă infectate);
– indirect – prin obiecte proaspăt contaminate: batistă, prosop, veselă, alimente, etc.

CUM SE MANIFESTĂ?
Simptomele predominante:
– secreţii nazale;
– nas înfundat;
– strănut;
– tuse;
– dureri la înghiţire, roşu în gât;
– lipsa poftei de mâncare;
– febră ridicată însoţită de dureri de cap (în cazuri complicate);
– dureri musculare.

Asadar, in judetul Neamt avem de vreo 3 ori mai multe cazuri de infectii respiratorii de sezon care se transmit de la o persoana la alta, decat cazuri de Covid 19, insa nu a mai declarat nimeni nicio epidemie, la fel cum nu s-a declarat epidemie nici in alti ani, cand cifrele erau mult mai mari.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.