Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, înființează un Centru de cercetare și transfer tehnologic în acvacultură și ecologie acvatică la Statiunea Biologica Potoci, judetul Neamt, printr-un proiect pe fonduri europene, in care este prinsa si Statiunea Biologica Ezăreni din judetul Iasi, anunta Tudorel Toader, fost Ministrul al Justitiei si rector al Universitatea Alexandru Ioan Cuza. ”Proiectul aprobat de către ADR Nord-Est, are o valoare de 13 645 210 euro, o durata de implementare de 60 de luni (începâd din 2021), va fi realizat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Cercetare în Alimentație Pescuit și Acvacultură – NOFIMA din Norvegia.

Prin intermediul proiectului vor fi realizați următorii indicatori: crearea a 6 sisteme RAS și o baterie de viviere flotabile, 4 laboratoare de cercetare create, sediu administrativ, hala de creștere a peștilor, garaj, magazie, atelier, stație pompare, cabină pază renovate, 1 bazin exterior modernizat, hală, clădire cu spații de cazare renovate, 10 căsuțe construite, plan înclinat reabilitat: ponton și viviere flotabile conectate la rețeaua electrică, o tehnologie îmbunătățită de reproducere artificială a speciilor de pești luați în studiu, un premix vitamino-mineral, un protocol optimizat de furajare, 3 buletine de analiză pentru determinarea valorii microbiologice a apei din RAS și din viviere, cuantificarea microbiotei intestinale la pești, analiza microbiologică tegumentară, 1 hartă filogenetică a reproducătorilor, lucrări științifice”, spune Tudorel Toader.
Despre Statiunea Biologica de la Potoci (sursa- uaic.ro):

Stațiunea Biologică ”Petre Jitariu” Potoci- Neamț este situată pe malul de S-E al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz și a luat ființă ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru.

În anul 1957 Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a înființat ca subunitate a Facultății de Biologie, Stațiunea de Cercetări Biologice, Geografice și Geologice ”Stejaru”- Pângărați, cu o bază de lucru pentru hidrobiologi, la Potoci, pe malul lacului Bicaz.

În anul 1982 Stațiunea este transferata Institutului de Cercetare și Amenajări Silvice București. În anul 1995 Stațiunea Biologică Potoci a fost reintegrata ca baza a  Ministerului Educației Naționale iar în urma unor indelungate procese, în anul 2015 se atesta și dreptul de proprietate asupra unor imobile-construcții și teren (30358m2) care fac parte astazi,  din baza materiala a Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Tot în 2015 are loc cadastrarea, înscrierea în cartea funciara și se intabulează dreptul de proprietate în favoarea Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Începând cu anul 2018, Stațiunea a intrat direct în subordinea Rectorului Universității și din anul 2019 s-a demarat un amplu proces de evaluare cu scopul realizării de noi investiții, tocmai pentru a răspunde scopului acesteia, de asigurare a stagiilor de practică studențească de specialitate. Astfel, s-a montat un nou totem care indică drumul spre Stațiune și au fost începute lucrări de modernizare a infrastructurii existente (reparația ambarcațiunii Răzvan pentru utilizarea acesteia în scop didactic și de cercetare).

Misiunea de cercetare a Stațiunii Biologice de la Potoci a fost sintetizată și aplicată într-o metodologie holist-integratoare care a presupus explorarea plurifactorială a fenomenelor lacustre studiate. S-a realizat o fundamentare a diagnozei ecologice a ecosistemelor afectate de constructia hidroenergetica iar fluxul cercetarilor multianuale a orientat încă de la înființare profilul stațiunii astfel încât să asigure și condiții de practică studențească de teren, apropiind studenții și cercetătorii de explorarea directă a fenomenelor naturii.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.