Focarul de Covid 19 de la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra Neamț (aflat in subordinea DGASPC Neamt, institutie aflata la randul ei in subordinea CJ Neamt), putea fi evitat daca se angaja un paznic. Un singur paznic.
La centrul respectiv sunt 68 de angajati si 47 de de beneficiari, cei mai multi, copii cu dizabilitati, inclusiv de ordin psihic. In centru s-a constatat zilele acestea ca exista un focar de Covid 19, dupa ce 6 angajati si 13 beneficiari au fost depistati pozitiv la testul coronavirus.
Prefectul George Lazar a declarat astazi intr-o conferinta de presa ca cel putin 3 dintre tinerii internati in centru, cu varste intre 15 si 18 ani, au parasit locul in mod repetat de la inceputul lunii martie pana in luna aprilie, in plina epidemie de Covid 19, apoi se intorceau in centru de buna voie sau adusi de politisti. In urma unei anchete facute de DSP Neamt, a rezultat ca centrul are paza doar pe timp de zi, iar cei trei puteau pleca noaptea din centru in voia cea buna. Ancheta DSP a mai scos la iveala ca situatia in care s-a ajuns astazi ar fi putut fi evitata daca ar fi fost angajat un singur paznic in plus, care sa asigure paza pe timp de noapte.
Conform raportului de control al DSP Neamt, DGASPC ar fi cerut CJ Neamt fonduri pentru angajarea unui paznic, insa institutia a raspuns ca cererea este ”nefundamentata si inoportuna”. Mai trebuie precizat ca presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul CJ Neamt, este fosta prefecta Daniela Soroceanu, cea care povesteste pe facebook de cate ori are ocazia, cum se zbate pentru drepturile si sanatatea copiilor din judetul Neamt.
Raportul DSP Neamt, din care reiese ca CJ Neamt nu a dat nici doi bani pe cererea DGASPC care ar fi condus la evitarea transformarii centrului in focar de Covid 19:
DOC PRESADeclaratiile complete ale prefectului George Lazar pe acest subiect, in materialul video de mai jos, de la minutul 9:30
https://www.facebook.com/tvmneamt.ro/videos/858526881321523/
Ionut CORFU