Una dintre institutiile guvernamentale care ar trebui sa fie exemplu de curatenie, mai ales in aceasta perioada cand omenirea se confrunta cu pandemia de coronavirus, este ANAF. Ei bine, la ANAF Neamt (Trezoreria Piatra Neamt), este o mizerie de nedescris, cladirea părând la interior un adevarat focar de infectie si semanand mai degraba cu un loc uitat de timp, neadministrat de nimeni, desi pe la ghișee se perinda zilnic mii de oameni.

Inca de la intrare, te intampina geamurile nespalate, cu colb de doua degete. In fata usilor năclăite de praf, trebuie sa te stergi pe picioare de un pres care teoretic ar trebui sa fie îmbibat cu dezinfectant, dar care pare sa nu mai fi fost schimbat sau curatat de la inceputul pandemiei.

Imediat ce treci de usile zoioase, ai in cale o masa pe care zace un recipient din plastic, cu dezinfectant, dar pe care nu-l foloseste nimeni, pentru ca masa arata mai degraba ca un dispozitiv de infectare cu coronavirus, fiind plina de urme de maini, degete, praf si mizerie.

Dupa cum se poate vedea in pozele facute astazi (9 februarie) in jurul orelor pranzului, pe holuri se poate gasi mobilier vechi de zeci de ani, extrem de degradat fizic si cu aspect de sedii de institutii comuniste.

La etaj (ca si la parter), pardoseala pare sa nu mai fi fost spalata de ani zile. Se poate observa praful gros, transformat intre timp intr-un strat de noroi uscat, dar ceva mai subtire. Langa un perete este uitat un cos de gunoi, fara sac de plastic in el, si cu resturi alimentare uscate, fiind evident ca gunoiul nu a mai fost colectat de luni bune.

Tot la etaj, pe o grinda de beton de langa geamurile dinspre Bulevardul Traian, este colb de 3 degete. Probabil ca grinda nu fost niciodata curatata de mizerie. O alta grinda, de deasupra scarilor intre parter si etaj, este plina de igrasie si de mizeria lasata de apa inflitrata probabil dupa ce au fost udate florile, candva, prin alt secol.

Aspectul dezolant, de cladire de pe vremea comunistilor, este completat de peretii negri, de deasupra caloriferelor. Deci nimeni nu s-a sinchisit vreodata, sa dea macar o mana cu var, desi vorbim despre o cladire in care functioneaza o institutie care se ocupa cu colectarea si controlul banilor publici. Nu numai ca este o totala lipsa de respect pentru contribuabili, dar mai grav, locul este o adevarata amenintare pentru sanatatea publica, pentru vizitatori si pentru angajati deopotriva, iar daca in acest judet mai exista organe de control, DSP ar trebui nu doar sa amendeze, ci sa inchida pe loc institutia, pentru dezinfectie si curatenie generala.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.