Nemțeanul Iulian Gherguț, originar din comuna Săbăoani, a fost eliberat după 8 ani de când a fost răpit de o grupare teroristă islamistă, în Burkina Faso. Între timp, ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali.

Astăzi, Iulian Gherguț a ajuns în România, au anunțat SIE și Ministerul de Externe. Eliberarea lui a avut loc în urma forturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească.

În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, se arată într-un comunicat MAE.

Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a transmis și președintele Iohannis pe Twitter.

Iulian Ghergut este din comuna Sabaoani judetul Neamt si a fost rapit de teroristi in luna aprilie 2015 in Burkina Faso, el fiind la acea vreme angajat al unei firme din Anglia, ca agent de paza la o mina de mangan.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.