47 de nemteni care au suferit un accident vascular cerebral primesc indemnizatie de handicap, aflandu-se in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt. Decizia prin care atacul vascular cerebral reprezinta o afectiune care ii permite bolnavului sa obtina un ajutor de la stat a fost luata in urma unui acord semnat, inca din luna mai, de Ministerul Muncii si cel al Sanatatii. Pe langa banii pe care-i primesc lunar, pacientii aflati in aceasta situatie sunt scutiti de la plata unor impozite, beneficiind de transport public gratuit.
In urma ordinului semnat de cele doua ministere, accidentul vascular cerebral a revenit, dupa sapte ani, pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave si care permit bolnavului sa beneficieze de ajutor de la stat.
Din totalul nemtenilor care primesc indemnizatie de handicap in urma unor accidente vasculare cerebrale, 25 sufera de handicap grav, 21 de handicap accentuat, iar o persoana sufera de handicap mediu. Indemnizatiile stabilite in aceste cazuri sunt de 234 de lei, pentru cei cu handicap grav si 292 de lei, pentru cei cu grad accentuat. De asemenea, indemnizatia de insotitor este de 600 de lei pe luna.
Nu toate persoanele care au suferit un accident vascular cerebral beneficiaza de certificat de handicap, ci doar cele care au nevoie de ajutorul unei persoane pentru a se deplasa, pentru a se misca sau pentru a se ingriji. Pe langa indemnizatia de handicap si cea de insotitor, bolnavii au acces la medicamente gratuite si dispozitive medicale, transport in comun si bilete de tratament balnear gratuite, fiind totodata scutiti de plata auto si a impozitului pe cladiri si pe veniturile din salarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.