Nemțenii care și-au declarat fosele septice (haznalele sau WC-urile din fundul curții) la primăriile unde își au locuintele, vor avea mari bătăi de cap. Cei care încă nu le-au declarat, vor primi amenzi de 5.000 sau chiar 10.000 de lei, pentru că termenul limita a fost 30 octombrie.
Conform legii recent adoptate, fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de operatori autorizați. Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.
Asta inseamna că după ce a fost declarata fosa la primarie, aceasta trebuie pusă în legalitate cu un aviz care se obține de la Apele Române. Avizul nu se poate obtine dacă nu se face dovada că fosa este vidanjata de o firmă specializata. Adică inainte sa mearga la Apele Române (drum, bani, timp), proprietarul fosei, inclusiv mamaia din fundul satului, trebuie să încheie un contract cu o firmă de profil. Contracost, desigur. Cu contractul merge la Apele Romane, unde trebuie să demonstreze și că fosa nu polueaza. Ca să nu polueze, fosa trebuie sa fie una ecologica, adică să fie sub forma unui recipient din plastic. Cel mai ieftin astfel de recipient, costa aproximativ 3.000 de lei plus cheltuiala cu meseriasii care vor trebui sa o monteze. Daca nu se poate demonstra că nu polueaza, fosa nu intră în legalitate, iar proprietarului nu-i ramane decât optiunea cu o pădure, o tufă sau un șanț de pe marginea drumului.
Dacă proprietarul reuseste totuși sa-si puna haznaua în legalitate, la momentul la care localitatea in care locuieste va avea retea de canalizare, fosa trebuie conectata la aceasta, in cel mult un an de zile. Asta inseamna altă cheltuiala, cu zeci de metri de șant și conducte, din curte până la reteaua de canalizare.
Ionut CORFU
lupei.crina@gmail.com rețeaua nu există ,fiecare a făcut cum a reușit să-și facă , de ce nu e canalizarea pină in acest moment
La Vădurele, nu este canalizare și nici nu va fi. Nu mai vorbim de Bistrița, etc. Nu sunt banii necesari, nici pt.rețea de gaz, nici pentru lumină. Au doar cei care locuiesc la șoseaua principală!!!