Comisia Europeana a impus tarii noastre analizarea periodica a alimentelor in vederea depistarii reziduurilor de pesticide. Astfel, de anul viitor, Romania si celelalte state membre ale Uniunii vor preleva probe din anumite alimente pentru a depista nivelul de pesticide. In laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar si vinul, iar din fiecare produs Romania va preleva 17 probe. Ultimele analize facute de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara arata ca, din totalul fructelor, legumelor si cerealelor vandute pe piata romaneasca, un sfert contin reziduuri de pesticide. Cele mai multe au fost gasite in merele romanesti, in care s-au depistat si 7 tipuri de pesticide diferite. Pentru a da randament cat mai mare, se pare ca producatorii autohtoni incearca sa sporeasca productia prin stropirea intensiva a pomilor fructiferi pentru a se asigura ca nu-i ataca daunatorii. Se pare ca Pe locul II sunt citricele turcesti. In grapefruit si lamaie s-au gasit 5 tipuri de pesticide. La rosii, in procentaj de 70% turcesti, au fost identificate intre doua si 5 tipuri de pesticide. Nici macar eticheta de aliment bio sau organic nu garanteaza un produs 100% natural. Din 11 alimente bio analizate de ANSVSA, 10 aveau pesticide. Aici intra foarte multe produse pentru sugari si copii mici, iar Comisia Europeana ii va cere Romaniei sa analizeze probe si din aceste alimente. Programul Comisiei se va lungi pe o perioada de 3 ani, din 2016 pana in 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimba pesticidele utilizate, ce substante noi apar, daca sunt acoperite de legile europene si daca sunt sau nu un pericol pentru consumatori.
Comisia Europeana supravegheaza alimentele bio .