Pe 3 mai 2021, la Tasca a avut loc unul dintre cele mai grave accidente chimice din judetul Neamt. Peste 5 tone de apa amoniacala au ajuns din curtea fabricii de ciment Heidelberg Cement, in apele raului Bicaz, apoi in apele raului Bistrita, ucigand toate vietuitoarele din râul Bicaz (aval de fabrica) si din doua pastravarii. Efectele pe termen mediu si lung ale dezastrului ecologic, inca nu pot fi estimate, insa este lesne de dedus ca vor dainui mult timp de acum incolo, poate zeci de ani.

Desi s-a stabilit in mod clar ca substanta a fost deversata din curtea fabricii de la Tasca, nemtii refuza sa dea explicatii oficiale. Activitatea fabricii nu a fost oprita nicio secunda, ba mai mult, directorul de la Garda de Mediu Neamt (intrat intre timp in concediu medical) s-a facut ca uita sa sesizeze Politia imediat dupa producerea incidentului. Ca a existat o tentativa de musamalizare sau de ascundere a adevarului, reiese si din faptul ca autoritatile au facut totul public, abia dupa 18 ore.

Daca dezastrul ecologic s-ar fi produs in curtea unei firme romanesti, probabil ca la acesta ora patronul își lua adio de la afacere. Dar daca firma apartine unui mare concern nemtesc, cu totul altfel stau lucrurile, pentru ca astfel de ”investitori strategici” nu doar ca au o influenta enorma, ci stiu mai bine ca oricine sa corupa autoritatile, de la cele locale pana la cele centrale. Metodele sunt cam la limita legii, dar functioneaza ca unse, pentru ca oricum, nicio institutie de ancheta nu ar avea curaj sa se apropie de interesele unei asemenea firme.

De aceea, de la nivelul Primariei Tasca, nu a suflat nimeni niciun cuvințel dupa nenorocirea ecologica de sub geamurile institutiei administrative. Conform unui jurnalist din presa centrala, întrebata despre incident a doua zi dupa producerea lui, primarita comunei Tasca a raspuns ca nu a auzit de asa ceva, poate s-o fi intamplat in alta comuna. Asta, desi in noaptea respectiva, prefectul convocase o sedinta de CJSU si alertase toti primarii din localitatile afectate de poluarea cu amoniac, inclusiv pe primarita de la Tasca, Daniela Ursache.

Care sa fi fost motivul episodului de amnezie al primaritei? Poate sponsorizarile consistente ale nemtilor de la Heidelberg Cement catre Primaria Tasca. Dintr-un document-raspuns transmis redactiei tvmneamt la o cerere facuta in urma cu cateva zile, reiese ca ”investitorii” nemti au fost extrem de generosi cu autoritatile locale. Astfel, din 2016 pana astazi, au facut sponsorizari catre primarie, in valoare de 82.289 de lei. Cam 20.000 de euro in vreo 4 ani. Pe langa materiale de constructie, nemtii au suportat si costurile cu cadouri pentru copii, cu diverse ocazii. Evident, astfel de sponsorizari au avut efecte favorabile si in plan electoral. Deci… nemtii otravesc apele, dar nu degeaba. Dau si bani. Fara numar. Asa ca… filantropii nu prea pot fi deranjati.

In acelasi raspuns, Primaria Tasca mai transmite ca in ultimii ani institutia a primit o singura sesizare de la un cetatean, privind o presupusa poluare provenita de la fabrica de ciment. Dupa verificari, Agentia pentru Protectia Mediului a ajuns la concluzia ca totul este in ordine.

In concluzie, daca Heidelberg Cement a virat catre o primarie de comuna sponsorizari de 20.000 de euro, cati bani or fi ajuns si in alte parti? De retinut ca nici un ONG cu obiect de activitate pe protectia mediului, nu a reactionat in niciun fel dupa poluarea cu amoniac de la Tasca. Vorbim despre aceleasi ONG-uri care desfasoara programe pe bani publici, pe multi bani publici, in scopul pastrarii unui mediu curat. Singurele rezultate sunt niste saci cu PET-uri adunate din diverse locuri.

Mai jos, documentul integral transmis de Primaria Tasca, redactiei tvmneamt.ro:

Primaria Tașca

Vezi si:

Filmul dezastrului ecologic de la Tașca, pas cu pas. Cum au încercat nemții de la Heidelberg să țină totul ascuns

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.