Un control amplu, efectuat de echipe mixte de la Casa de Asigurari de Sanatate Neamt si Directia de Sanatate Publica Neamt in 76 de farmacii, pe parcursul a trei saptamani, a evidentiat o serie de nereguli privind eliberarea retetelor cu regim special, dar si abateri de la normele igienico-sanitare.

Perioada verificata a fost 1 iulie – 6 noiembrie 2014. Prin raportul de control incheiat s-au retinut disfunctionalitati dupa cum urmeaza: nerespectarea in totalitate de catre 29 de furnizori de medicamente aflati in relatie contractuala cu CAS Neamt a prevederilor art. 7 lit.a din contract, prin inexistenta in gestiunea furnizorilor, in perioada verificata, a tuturor medicamentelor al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal cu pretul de referinta – pentru medicamentele din sublistele A, B si C -sectiunile C1 si C3, precum si nerespectarea in totalitate de catre 22 furnizori de medicamente a prevederilor art.7 lit b din contract, prin neacoperirea cererii de produse comerciale ale aceleiasi DCI, cu prioritate la preturile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor sau prin extstenta solicitarii scrise a asiguratului in cazul lipsei anumitor medicamente din gestiunea farmaciei. La sediul a 3 furnizori de medicamente nu exista condica de sugestii si reclamatii. La alte 3 unitati de profil nu a fost gasit, la data efectuarii controlului operativ, niciun farmacist. Echipele de control au mai evidentiat ca reprezentantii a 7 dintre unitatile verificate nu au putut face dovada faptului ca farmacia a procedat la informarea asiguratului ca medicamentele eliberate pe reteta compensata aveau un pret pe unitatea terapeutica mai mare decat pretul de referinta.

O alta problema depistata, destul de grava in conditiile in care farmacia ar trebui sa fie etalon de curatenie, a fost aceea ca o parte din furnizorii verificati nu respectau in totalitate normele igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare. Spre exemplu, s-a constatat lipsa apei calde, monitorizarea necorespunzatoare a spatiului frigorific pentru medicamente termolabile, depozitare incorecta a produselor farmaceutice si nefarmaceutice, lipsa evidentei deseurilor periculoase, lipsa afiselor privind interzicerea fumatului si a fiselor de aptitudini pentru personalul din structura, completate de un medic de medicina muncii si nu in ultimul rand personalul nu avea efectuat cursul “Notiuni fundamentale de igiena”.

In consecinta, echipele mixte de control au aplicat 30 de avertismente in cazul celor depistati la prima abatere in cazul nerespectarii prevederilor contractuale privind informarea asiguratilor asupra drepturilor pe care le au de a alege medicamentele pentru care au de platit diferenta mai mica la compensatele recomandate de medic pe reteta compensata, dar au si sanctionat un furnizor de medicamente cu diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna noiembrie 2014 pentru ca se afla la a doua abatere. Un alt furnizor a fost amendat cu 100 de lei si s-au aplicat masuri pentru remedierea in termen a disfunctionalitatilor identificate, referitoare la incalcarea obligatiilor contractuale precum si a normelor igienico-sanitare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.