Am ajuns să ne îmbrăcăm copiii pentru școală „orbește“, cu uniforme din materiale dubioase, care le-ar putea provoca reacții alergice. Ultimul control tematic efectuat de comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț la operatorii economici care vând uniforme școlare a scos la iveală faptul că niciunul nu respectă prevederile legale privind etichetarea și marcarea produselor textile. Astfel, cămășile, sacourile, pantaloni de stofă, fustele sau sarafanele nu au marcate pe eticheta de prezentare informațiile obligatorii necesare consumatorilor în alegerea produsului – denumirea produsului, denumirea producătorului, mărimea, modelul și culoarea. În cazul produselor formate din mai multe componente, există o singură eticheta textilă, atașată doar rochiei sau pantalonului, fiind înscrisă compoziția fibroasă, în cele mai multe cazuri 100% Cotton (fără denumirea fibrei în limba română) și instrucțiuni de întreținere sub formă de pictograme, din Turcia. Produsele de proveniență China nu au atașate nicio etichetă de prezentare și textilă.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute de lege a determinat dispunerea de măsuri de oprire temporară a comercializării produselor cu abateri, precum și aplicarea de sancțiuni – 4 amenzi contravenționale în valoare de 11000 lei și 10 avertismente.

„În acțiunea de verificare au fost cuprinși 12 operatori economici vânzători, constatându-se abateri de la prevederile legale la toți. Au fost verificate și rechizitele, la un număr de 4 operatori economici fiind identificate rechizite școlare fără niciun element de identificare și caracterizare, respectiv denumire producător/ importator sau distribuitor și adresa acestuia, denumire produs, cantitate, dimensiuni sau compoziție, după caz. Produsele în cauză sunt penare, numărători, truse geometrice, caiete de diferite tipuri, creioane colorate, pensoane, învelitori caiete și cărți, proveniența fiind Turcia sau China. La toți cei 9 operatori economici verificați au fost identificate rechizite școlare care nu aveau marcare în limba română a informațiilor din marcarea originală. Produsele în cauză sunt acuarele, caiete diferite tipuri, plastilină, iar ca proveniență Turcia  și China“, a afirmat ing. Natalia Hrușcă, șefa Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din Neamț.

Echipele de control au verificat și modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare a produselor textile în general, nu doar a uniformelor. Au fost cuprinși în acțiunea de verificare un număr de 16 operatori economici vânzători, valoarea produselor controlate fiind de 51.960 lei. S-au constatat abateri de la prevederile legale la toți operatorii economici verificați, valoarea produselor la care s-au constatat abateri fiind de 27.903 lei. Au fost aplicate 10 avertismente sș 8 amenzi contraventțonale în valoare totalaă de 27.000 lei și s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru produse textile în valoare totală de 27.900 lei.

Ca abateri s-a constatat nerespectarea cerințelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare și marcarea compoziției fibroase a produselor textile.

Nerespectarea obligațiilor privind etichetarea și marcarea în limba română a fost constatată la un număr de 15 operatori economici care comercializau sortimente diverse de produse: cămăși, pantaloni, geci pentru bărbați, rochii, fuste, bluze, compleuri pentru femei, articole de îmbrăcăminte pentru copii. Ca țări de proveniență au fost identificate China, Turcia, Polonia și Italia.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.