Aproape 2.000 de arbori de pe marginea drumurilor din Neamţ, urmează să fie tăiaţi de nişte băieţi deştepţi de la CNADNR.

Compania care ar trebui să facă drumuri şi autostrăzi a solicitat şi a  primit aprobare să taie aproape toţi arborii de pe drumurile naţionale din judeţul Neamţ, pe traseele Piatra Neamţ- Târgu Neamţ, Piatra Neamţ- Roman şi Piatra Neamţ- Bacău.

11935194_417199445130104_912612587_n 11973478_417190545130994_761078301_o                                                        Poate nu ni s-a fi părut nimic în neregulă, dacă n-am fi observat ca n- a scăpat niciun arbore nemarcat, indiferent de vârstă, dimensiuni, stare şi specie. Sunt pregătiţi pentru un adevărat masacru ecologic plopi, tei, nuci şi pomi fructiferi de pe marginea şoselelor.

11948332_417161865133862_262516823_o 11942466_417190738464308_1929183589_o                                                        Este vorba de aproape 2000 de arbori, care însumează aproximativ 5.ooo de metri cubi de lemn. Arborii au fost marcaţi de Romsilva şi de ocoalele silvice Roman, Roznov, Gârcina şi Târgu Neamţ. Trebuie precizat că în această combinaţie, Romsilva nu are alt rol decât de a marca arborii respectivi la solicitarea CNADNR, ei nefăcând parte din fondul forestier naţional, urmând ca de aici încolo, CNADNR să facă orice îi pofteşte inima, de la tăiere şi până la valorificare. Pentru că legea aşa prevede. Arborii de pe marginea drumurilor sunt proprietatea CNADNR şi ca orice proprietar, poate face absolut orice cu un bun care îi aparţine.

Şi acum, partea frumoasă a poveştii cu iz de tun al unor băieţi deştepţi. Vestita Companie Naţională, motivează cererea, spunând ca arborii sunt bătrâni şi uscaţi, astfel punând în pericol siguranţa traficului rutier. S-au uscat aşa deodată, toţi, îmbătrânind într-un an, cât alţii în zece. Total aiurea. Arborii sunt cât se poate de sănătoşi, cei mai mulţi fiind chiar tineri şi deloc uscaţi, unii prezentând într- adevăr crengi uscate, dar care pot fi înlăturate, fără a fi necesară doborârea copacului. Deci compania care nu e în stare să repare un pod cum este cel de la Bicaz sau să schimbe un parapet de siguranţă de pe marginea drumului, compania care dă în folosinţă autostrăzi pe jumătate prăbuşite, se apucă aşa din senin să taie vreo 2000 de copaci, ca să nu fie în pericol nemţenii plătitori de roviniete, când în realitate, arborii tocmai rolul acesta îl au. Să pastreze umbră, deci răcoare şi vizibilitate mai bună şi să împiedice depunerea de zăpadă pe carosabil pe timp de iarnă.

Un calcul sumar arată că valoarea celor 5000 de metri cubi de lemn care ar rezulta în urma tăierilor, adică vreo 200 de camioane pline ochi, se ridică la peste 300.000 de euro. Astfel de lucrări nu pot fi făcute decât de o firmă specializată în exploatări forestiere. Şi cum suma asta este prea mică pentru băieţii care leagă ploile la CNADNR ei jonglând cu sume doar de la milion în sus, este foarte posibil, ca de fapt tunul să fie la licitaţia pentru firma care va face exploatarea ( tăierile, transportul, etc.) şi care probabil va reface aşa numita perdea forestieră, punând la loc nişte arbori noi, proaspeţi, tineri şi frumoşi, la nişte preţuri care vor fi de zeci de ori mai mari chiar şi decât cel mai scump bonsai, aşa cum ne-a obişnuit deja compania care aruncă cu banii noştri pe geam, sumele care ajung anual în conturile sale fiind de ordinul miliardelor de euro.

Nu demult, cineva spunea că nu a mai rămas nimic de furat în ţara asta. Uite că a mai rămas!

Ionuţ Corfu

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. probabil ca se vizeaza protejarea soferilor (sa nu mai intre in copaci cu masina fie de oboseala sau derapaj sau alte motive). si in suceava (falticeni suceava) s-a facut acelasi lucru asta primavara si nu ne nici o problema. daca se hotarasc sa largeasca drumul cu cate o banda pe sens… atunci oricum ii taie. in plus la nivelul cnadnr … 300.000 eur sunt bani de un sprit, nu tun.

  2. […] Compania care ar trebui să facă drumuri şi autostrăzi a solicitat şi a  primit aprobare să taie aproape toţi arborii de pe drumurile naţionale din judeţul Neamţ, pe traseele Piatra Neamţ- Târgu Neamţ, Piatra Neamţ- Roman şi Piatra Neamţ- Bacău.https://tvmneamt.ro/niste-baieti-destepti-pregatesc-un-nou-tun-2000-de-arbori-vor-fi-taiati-de-cnadnr… […]

  3. Nu mai mancati XXXXX astia 2 *Eu si cetateanul Ungur*, spuneti va rog cati km de drum s-au construit in ultimii ani in Romania fie ca vorbim aici de reabilitari, modernizari sau chiar efectiv drumuri noi. Numai tampitii care merg cu 200 km/h intra in copaci cu masina. Acei copaci protejeaza cand vine vorba de inundatii, rafale de vant, viscol, zapada. Dece trebuie taiati toti la ras? ca sa fie plantati altii care vor creste in 20 de ani. Sunteti lafel de cretini ca si cei care guverneaza tara asta si nu e de mirare ca suntem in vemurile acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.