Actualizare- 22 august: Vezi AICI! Anchetă internă la Poliția Neamț. Erori grave în cazul fetei de 16 ani, care a murit la Dumbrava Roșie

Știrea inițială: Cum era să se termine ancheta înainte să înceapă. Gafe majore în prima fază a anchetei imediat după decesul fetei. Făceau parte cei 3 arestați, dintr-o rețea de racolatori de minore? Mai sunt și alte victime? Inspectoratul Școlar nu știe nici astăzi dacă Liceul Petru Rareș a respectat legea

Tvmneamt.ro a intrat în posesia unor noi amănunte legate de cazul morții elevei de 16 din București, care venise în Piatra Neamț la un eveniment extrașcolar găzduit de Liceul Petru Rareș, dar a sfârșit în mod tragic într-o casă din Dumbrava Roșie.

Reamintim că Shara a ajuns din București în Piatra Neamț cu trenul, în seara zilei de 30 iulie, în jurul orei 20:30. Nu era pentru prima dată când participa în diferite locuri din țară la astfel de evenimente, să le spunem educative, deși sunt niște semne de întrebare asupra scopului lor real, mai ales că participanții plăteau și niște sume de bani cu titlu de taxă de participare. Shara, care era o elevă cu rezultate remarcabile la învățătură, era însoțită de prietena ei cea mai bună. Cele două urmau să se cazeze într-un apartament situat în ccentrul orașului, la 300 de metri de gară, însă Shara a fost preluată de Mateo Gabor (tânărul de 19 ani, aflat la acest moment în arest) imediat după coborârea din tren.

Ulterior, s-a descoperit că fata îl cunoscuse pe băiat pe internet, nu-l mai văzuse niciodată față în față, iar prin metode numai de le știute, a convins-o să accepte o întâlnire și apoi să meargă cu el cu mașina. Prietena Sharei s-a dus la cazare, însă a ținut legătura cu ea prin mesaje sau prin apeluri vocale. La un moment dat, undeva aproape de miezul nopții, Shara i-a spus prietenei sale că urmează să se mai întâlnească cu alți doi prieteni ai lui Gabor și să nu o aștepte, pentru că mai rămâne prin oraș și va mai dura până ajunge și ea la cazare. Totodată, i-a trimis prietenei sale și un share location, prin care aceasta putea vedea în timp real unde este Shara. După scurt timp, Shara nu a mai putut fi contactată nici telefonic, nici prin mesaje pe internet, iar link-ul de share location nu a mai fost activ, ceea ce înseamnă că telefonul ei nu mai funcționa. Posibil să se fi descărcat sau să fi fost închis de ea sau de altcineva.

După aproximativ o oră după ce fata nu a mai putut fi contactată, la ora 01:27 a nopții de duminică spre luni (30/31 iulie), prin apel la 112, o femeie anunța că în casa ei de pe str. Școlii din Izvoare- comuna Dumbrava Roșie, este o tânără care prezintă o hemoragie puternică în zona genitală. Femeia îi spunea dispecerului, că hemoragia ar putea avea legătură cu menstruația. În 5 minute, la ora 01:32, la adresa indicată sosește o ambulanță SAJ. Echipajul medical o găsește pe fată în stop cardio respirator și solicită în sprijin o ambulanță cu medic și terapie intensivă. La ora 01:42, ajunge la fața locului ambulanța solicitată (SMURD) și se fac manevre de resuscitare timp de o oră, până la ora 2:40, când este declarat decesul.

Cum era să se termine ancheta înainte să înceapă. Gafe majore în prima fază a anchetei imediat după decesul fetei

La scurt timp după deces, părinții Sharei sunt sunați de cineva, cel mai probabil de un polițist, care îi anunță brutal că fata lor a murit, este la morga din Piatra Neamț și trebuie să vină să ridice cadavrul. Complet buimăciți și șocați, oamenii se urcă în mașină și pleacă spre Piatra Neamț. Cu vreo jumătate de oră înainte de destinație, primesc un alt apel telefonic. Un polițist de la postul de poliție din Dumbrava Roșie, le spune părinților să oprească mai întâi la post, să ridice lucrurile fetei, găsite în casa în care a murit.

La postul de poliție îi aștepta polițistul în cauză, care avea deja verdictul: ”case closed”, nimic suspect, posibil să fi fost un infarct. Părinții sunt deja la al doilea șoc în câteva ore, știind sigur că fata lor, unicul copil, nu avea nicio problemă de sănătate. Li se pune în față și un proces verbal (foto- jos) în care sunt enumerate lucrurile fetei, găsite la fața locului, printre care și telefonul și un laptop. Fiind moarte suspectă, ancheta a fost preluată de un procuror de la Parchetul de le lângă Judecătoria Piatra Neamț. Nu știm dacă procurorul a fost la fața locului, pentru că Parchetele din Neamț sunt stat în stat, nu comunică nimic, niciodată. Cert este că nimeni nu s-a gândit să aștepte rezultatele necropsiei și au băgat ancheta pe repede înainte, cazul fiind închis în câteva ore. Astfel, de la fața locului au fost ridicate suspect de rapid lucrurile fetei, ceea ce în noua turnură pe care a luat-o cazul, reprezintă clar o gafă majoră care în mod evident alterează ancheta. Dacă a fost indolență, incompetență sau dacă are asta vreo legătură cu faptul că părinții lui Gabor au o situație materială destul de bună, nu putem să știm, dar poate ne va lămuri cineva, cândva, dacă se vor verifica și aceste aspecte extrem de grave.

Tatăl fetei, Nicolae Ionășchiță, i-a povestit redactorului tvmneamt.ro, cum au stat lucrurile. ”Eram pe drum spre Piatra Neamț, cu soția mea, vă dați seama în ce stare eram amândoi, când m-a sunat polițistul de la Dumbrava Roșie. După ce am ajuns la post, am încercat să obțin mai multe detalii despre moartea Sharei. Nu știam nimic și mi s-a părut cam în neregulă că la câteva ore după moarte, deja mi se dau și lucrurile. Polițistul mi-a spus că era de serviciu în noaptea aceea și că ei, polițiștii au ajuns primii la fața locului și tot ei au aplicat primele manevre de resucitare (n.red. de aici rezultă că fata ar fi putu fi decedată cu mult înainte de a se suna la 112). Tot polițistul mi-a dat de înțeles că nu ar fi nimic suspect, nu avea urme pe corp și că probabil a fost vorba despre un infarct. L-am întrebat dacă l-au interogat pe băiat, și mi-a spus că l-a interogat la fața locului. Apoi mi-a dat bagajul fetei și asta a fost tot.

În după-amiaza aceleiași zile, convins fiind că ceva nu este deloc în regulă, în jurul orei 16, în timp ce aștepta eliberarea certificatului de deces de la primăria din Dumbrava Roșie, tatăl fetei a mers la casa în care a avut loc tragedia. ”Erau ambii părinți ai băiatului, vorbeau cu un echipaj de poliție. Tatăl băiatului îi dădea șefului de post filmări de pe camerele de supraveghere direct pe telefon, ceea ce nu mi s-a părut prea în regulă. M-au lăsat să intru în casă, dar n-am putut intra în camera în care a murit Shara, pentru că era sigilată de poliție. Mi-au arătat și imaginile de pe camerele de supraveghere. Am văzut cum intră mașina în curte, coboară amândoi, intră în casă, iar băiatul îi arată fiicei mele casa. Au intrat și prin alte camere, apoi s-au dus în camera aceea. Părinții lui nu apar nicăieri pe imagini, dar erau acasă. Din păcate n-am reținut ora la care au fost înregistrate imaginile.  Oricum, se vede că Shara era bine, nu avea probleme de mers sau de altă natură. Posibil să i se fi administrat drogurile după ce au intrat în camera lui. Ce m-a șocat, a fost că mama lui mi-a spus că de unde știe ea că fiica mea nu a venit cu drogurile de la București, încercând să arunce vina pe Shara. Ce mi-a mai sărit în ochi, a fost că toată casa și curtea era împânzită cu camere de supraveghere.

Ulterior s-a dovedit că Mateo Gabor nu era doar consumator de droguri, ci era și traficant, împreună cu alți doi tineri. Tată fetei mai spune că mama băiatului i-a povestit cum a găsit-o pe Shara. ”Mi-a spus că a fost anunțată de băiat că fetei îi este rău. Când s-a dus la ea, trăia, dar horcotea și avea ochii dați peste cap. Apoi a sunat la 112”. Aici apar primele incertitudini, dar care cu siguranță vor fi lămurite de anchetatori. Dintr-o simplă hemoragie, fie ea și vaginală, nu se poate muri în câteva minute, prin urmare, este foarte posibil ca fata să fi fost lăsată să agonizeze. Dacă se demonstrează că viața ei putea fi salvată dar cineva a întârziat cu apelul la 112, fapta este infracțiune: lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

După ce și-au luat copilul de la morgă și plecau spre București, părinții Sharei sunt anunțați că trebuie să meargă din nou la postul de poliție din Dumbrava Roșie, pentru a preda telefonul și laptopul fetei, ceea ce au și făcut. În urma necropsiei, se stabilise că în sângele fetei existau droguri, sub forma unei substanțe deosebit de periculoase, cunoscută drept cocaină sintetică. Pentru că era vorba despre stupefiante, dosarul pleacă instant de la Parchetul de le lângă Judecătoria Piatra Neamț, la DIICOT, iar de aici, ancheta intră pe mâna unor profesioniști și pe drumul cel bun. Dacă nu s-ar fi găsit drogurile, probabil că acest caz era demult clasat, cu toate că tot la necropsie, s-a stabilit că victima prezenta ruptură de vagin, aceasta fiind și cauza hemoragiei.

Ajunși acasă, după înmormântare, părinții fetei descoperă în bagajul acesteia, o sticlă cu apă și un tricou bărbătesc. ”Toate lucrurile erau mototolite și păreau adunate și aruncate în grabă în geantă. Am găsit și un tricou bărbătesc. Nu era al fiicei mele. Era și o sticlă cu apă, dar nu mi-am dat seama atunci că ar putea fi probă și am aruncat-o. Poate în sticla aia îi pusese drogurile, dar în starea în care eram atunci, nu m-am mai gândit la asta”, spune Nicolae Ionășchiță. Tricolul găsit în bagajul fetei, a fost dus la DIICOT Neamț, câteva zile mai târziu, când ambii părinți au fost chemați la audieri. Aceștia au angajat un avocat imediat după moartea fetei și au depus și o plângere pentru viol, fiind convinși că în ultimele ore din viața fiicei lor, s-au petrecut lucruri foarte grave.

După ce dosarul a trecut la DIICOT, în mai puțin de 24 de ore, au loc 3 rețineri. Într-un apartament din cartierul Precista din Piatra Neamț, sunt găsiți 4 tineri. În apartament au fost găsiți bani și cantități considerabile de droguri. Doi dintre cei 4 tineri sunt reținuți, apoi urmează și reținerea lui Mateo Gabor, cel care a fost la un pas să scape basma curată, dacă legiștii nu găseau droguri în sângele Sharei. Toți cei 3 au fost arestați preventiv de judecătorii de la Tribunalul Neamț, pentru trafic și deținere de droguri de mare risc, urmând ca după finalizarea anchetei, să se stabilească dacă li se vor mai aduce și alte acuzații, lor, sau altor persoane.

Făceau parte cei 3 arestați, dintr-o rețea de racolatori de minore? Mai sunt și alte victime?

Conform unor surse, cei 3 nu se aflau prima astfel de faptă și obișnuiau să agațe fete minore prin metoda ”lover boy”, în acest sens, existând și niște dovezi pe care deocamdată nu le putem face publice. Victimele erau racolate în special din zona Piatra Neamț și se pare că aveau parte de același modus operandi, însă niciodată nu s-a ajuns la un deznodământ atât de grav. În orice caz, legat de aceste lucruri ar trebui să aflăm detalii în perioada următoare de la anchetatori.

Inspectoratul Școlar nu știe nici astăzi dacă Liceul Petru Rareș a respectat legea

Shara venise în Piatra Neamț, la un eveniment în organizarea căruia era implicat până peste cap, Liceul Petru Rareș. Fiind vorba de o școală care a fost implicată într-o manifestare la care au participat 170 de elevi din toată țara, majoritatea minori, ar fi trebuit ca totul să fie supervizat de o instituție la nivel oficial, pentru a se asigura măsurile de siguranță necesare pentru participanți, aceștia fiind copii până la urmă.

Numai că nimeni nu a anunțat ISJ Neamț despre manifestare, deși există un ordin de ministru clar în acest sens. De la izbucnirea scandalului până astăzi, toți cei implicați în organizare își pasează răspunderea de unul la altul, deși există dovezi clare că atât Asociația de părinți de la Petru Rareș cât și conducerea liceului, au desfășurat acțiuni pe care numai un organizator le putea face.

Inspectoratul Școlar a anunțat că a trimis o comisie în control la Petru Rareș, însă concluziile la care au ajuns inspectorii, nu au fost comunicate nici până astăzi, deși vorbim despre o posibilă rețea de infractori care parazitează astfel de activități extrașcolare, pentru a racola minore sau pentru a livra marfă unor copii. Și asupra acestui aspect, ar trebui să ne lămurească tot anchetatorii.

De asemenea, cineva ar trebui să se autosesizeze și să investigheze unde au ajuns banii din taxele de participare. În cazul de față, banii au fost încasați de Asociația de părinți de la Liceul Petru Rareș. Ce s-a întâmplat cu acești bani, nu vrea nimeni să spună, ba chiar președinta Asociației neagă cu vehemență că s-ar fi implicat în organizarea unui eveniment care a adus în Piatra Neamț peste 100 de minori, lăsați apoi de capul lor, fără niciun control. Unul dintre ei nu s-a mai întors niciodată la familie, pierzându-și viața în casa unui traficant de droguri.

Dovada plății taxei către Asociația de părinți de la Liceul Petru Rareș, pentru participarea Sharei la eveniment

Vezi și

Avem dovada! Conducerea Liceului Petru Rareș minte. Au fost organizatorii manifestării la care eleva de 16 ani nu a mai ajuns (document)

Ionut CORFU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.