Nemțenii incluși în programele naționale de sănătate curative vor beneficia de o serie de dispozitive și material sanitare pe care până astăzi nu au putut beneficia de anumite proceduri medicale din cauza costurilor pe care le aveau de suportat, grație unui ordin al Casei Naționale de Sănătate. Astfel, din 25 septembrie 2015, pe lista materialelor sanitare de care beneficiază bolnavii incluși în programul național de boli cardiovasculare s-a introdus tratamentul pacienților cu aritmii complexe prin proceduri de ablație. Printre materialele și dispozitivele incluse spre decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate se află tot felul de sonde, ace pentru puncție, dispozitive pentru compresie vasculară la locul puncției, catetere, electrozi, dar și micromotoare electrice de unică folosință pentru navigare robotică. De asemenea, au fost incluse la decontare materiale sanitare și dispozitive pentru tratamentul pacienților cu anevrisme aortice prin tehnici hibride. Pentru asemenea intervenții vor fi decontate stentul graft pentru aorta toracică sau abdominală și sistemul introductor, balonul de postdilatare stent, sondele aferente, cateterele și firele de sutură pentru chirurgie cardiac, iar la tratamentul pacienților cu stenoze aortice, declarați inoperabili sau cu risc chirurgical foarte mare, vor fi aplicate tehnici transcateter.

Prin același ordin au fost incluse în program, pentru decontarea CAS, dispozitivele utilizate de medici în tratamentul pacienților cu insuficiență cardiac în stadiul terminal prin asistare mecanică a circulației pe termen lung.

Potrivit aceluiași ordin, se modifică și „Lista materialelor sanitare de care beneficiază bolnavii incluși în Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță“, Subprogramul de tratament al hidrocefaliei congenitale sau dobândite la copil.

Geanina NICORESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.