Echipajele de salvare din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean Neamt ar putea avea, in curand, noi atributii. In cazul producerii unui accident rutier, salvatorii ar putea fi obligati sa recolteze probe de sange de la soferii implicati, in vederea stabilirii alcoolemiei. Practic, proiectul postat pe site-ul MAI privind schimbarea Legislatiei Rutiere prevede completarea listei institutiilor medicale unde se recolteaza probele biologice cu doua categorii: unitati de asistenta medicala autorizata, respectiv ambulante sau autospeciale apartinand Serviciului mobil de urgenta, pentru obtinerea mai fidela si mai rapida a rezultatelor atunci cand situatia o impune. Potrivit proiectului, recoltarea mostrelor biologice se va face numai in prezenta unui politist rutier.
Una dintre cele mai importante modificari a Codului Rutier stabileste criteriile prin care permisele de conducere sunt eliberate in Romania. Astfel, pentru ca o persoana sa poata solicita si obtine un permis de conducere trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania sau sa poata dovedi ca se afla la studii in Romania de minim 6 luni. Proiectul postat in dezbatere publica aduce o modificare importanta si prin raportarea la noua legislatie penala. Mai exact, in situatia in care, in urma unei hotarari judecatoresti definitive de condamnare a fost dispusa anularea permisului de conducere, dar odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal (de la 1 februarie 2014) fapta penala in baza careia s-a dispus anularea nu mai este prevazuta, titularul permisului anulat poate obtine o hotarare de constatare in baza careia se va putea inscrie la examenul pentru obtinerea unui nou permis.
In ultima varianta a proiectului, a mai aparut o clasa de sanctiuni: clasa a VII-a (de la 121 la 200 puncte amenda) dupa criteriile careia vor fi sanctionate persoanele juridice. Daca va trece in forma actuala si de Parlament, cea mai aspra sanctiune care ii va viza direct pe conducatorii auto este aceea de suspendare a permisului de conducere pe o perioada de 2 ani si o amenda de 9.600 de lei, aplicata in cazul accidentelor grave, cu victime, produse de consumul de alcool, depasirea cu peste 60 km/h a limitei de viteza, circulatia pe contrasens, trecerea nepermisa a caii ferate sau sofatul fara carnet sau cu permisul suspendat. Pentru abaterile rutiere mentionate, soldate insa numai cu pagube materiale, soferii risca amenzi de 4.000 de lei si cu suspendarea permisului pe o perioada de un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.