Criza economica (după masurile antipandemie impuse de Guvern-CNSU-Arafat) își face deja simtita prezenta. Desi decidentii politici de la centru se fac ca nu stiu nimic in timp ce alearga dupa guverne, functii, majoritati si aliante cu ”ciuma roșie”, se pare ca banii din bugetul de stat sunt tot mai putin si s-a cam ajuns la fundul sacului.

Cel mai puternic semnal in acest sens, vine de la ANAF. In ultima perioada, tot mai multi patroni (administratori de firme) din Neamt, sunt sunati de functionari ANAF si rugati sa incerce sa-si plateasca dările catre stat, inainte de termen. Rugaminitile sunt adresate pe un ton foarte respectuos, cu mentiunea că se stă extrem de prost la capitolul colectare, ceea ce era de asteptat după loviturile date de stat intreprinzatorilor mici si milocii.

Cu telefoane de la ANAF s-au trezit si contribuabilii persoane fizice, care au de facut plati restante, reprezentand taxe și/sau impozite. Daca pana acum, acestia se trezeau direct cu popriri, executari silite sau conturi blocate, acum, functionarii ANAF sunt dispusi sa acorde amanari sau reesalonari, ba chiar si consultanta privind procedurile prin care se pot face plati cat de mici, numai sa se colecteze ceva acolo.

Asadar, ceea ce analistii financiari preconizeaza de luni bune de zile, incepe sa se tranforme in realitate. Nu mai sunt bani.

Cunoscutul profesor de stiinte economice, Mircea Coșea, atragea atentia zilele trecute, ca Romania este in pragul falimentului si urmeaza sa intre in incapacitate de plata. 

Daca functionarii ANAF, care erau zbiri pana acum, au ajuns sa se roage de patroni sa-si plateasca impozitele si cu 2-3 saptamani inainte de termenul legal, iar pentru persoanele fizice sunt dispusi sa ofere alternative avantajoase in schimbul recuperarii unor sume oricat de mici, inseamna ca ne putem astepta la ce e mai rau.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. pe vremea lui boc a fost la fel dar atunci trimiteau angajatii anaf sa dea amenzi pe motive inventate; stateau o saptamina sa verifice actele si daca nu gaseau nimic iti ziceau: “noi nu puteam pleca fara sa dam o amenda ca ne cearta sefu, hai sa facem o factura gresita ca sa putem sa va dam o amenda”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.