O batrana de 92 de ani, nevazatoare, din comuna Borca (sat Sabasa) a ramas fără casa in aceasta dimineata, dupa un incendiu izbucnit de la o lumanare lasata nesupravegheata. Batrana a primit imediat ajutor de la Prefectura Neamt. ”În această dimineață, la ora 09:46, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Sabasa comuna Borca.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii voluntari din cadrul SVSU Borca (o autospecială de stingere) și pompierii militari de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului (2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD).

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă în interiorul unei locuințe și la acoperișul acesteia. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite.

Incendiul s-a produs, cel mai probabil,  din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise). Proprietara locuinței, în vârstă de 92 de ani, a suferit atac de panică   aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la UPU Piatra Neamț”, a declarat lt. Irina Popa, purtator de cuvant ISU Neamt.

Imediat dupa producerea incendiului, a venit reactia prompta a prefectului Adrian Nita, care a anuntat ca batrana va fi cazata la Directia de Tabere si va primi ajutor de la DGASPC pentru a fi incadrata in grad de handicap. ”Deoarece nu are pe nimeni, a rămas fără casa si se pare ca îndeplinește condițiile pentru a putea fi încadrată în grad de handicap, fiind nevăzătoare, am dispus ca după ce va fi externată din spital sa stea cazată la Tabere pana luni. După ce vom vedea ce putem recupera din actele necesare de la Primaria Borca, DGASPC o va prelua in sistem”, a declarat prefectul Niță.

Tot in urma interventiei prefectului Adrian Nita, o familie din comuna Draganesti, ramasa fara casa in urma unu incendiu produs miercuri, a primit ajutor de urgenta din partea mai multor firme si institutii. ”Lumea e plină de oameni greu încercați! Nu trebuie privit peste graniță pentru a vedea adevărate drame!

Ieri, doi oameni, de 63 și 64 de ani, gospodari, au văzut cum toată sudoarea muncii lor s-a dus de pe fața pământului. Am fost în locul unde s-a petrecut pârjolul și m-am îngrozit!

Am văzut câtă nevoie de ajutor au aceste două suflete rămase pe drumuri.

E greu de explicat în cuvinte ce au simțiți în timpul dezlănțuirii focului, căci în timp ce ajutau pompierii să stingă incendiul din vecinătate, flăcările, din cauza vântului, s-au extins până la locuința lor și a distrus-o complet.

I-am găsit plângând, amărâți, dar convinși că această încercare pe care le-a dat-o Dumnezeu nu e menită decât să îi facă mai puternici. M-am bucurat să aflu că s-au grăbit să își salveze animalele din bătătură – un cal, o văcuță și o vițică, caprele și câteva păsări, pe care le-au îngrijit de-a lungul timpului foarte bine.
Sunt niște oameni simpli, care deși au fost loviți de soartă nu au încetat să iubească vietățile care le ușurează viața.

Am dat dispoziție celor de la Primărie ca mâine să pregătească curtea unde au rămas ruinele casei arse, astfel încât să putem amplasa acolo două construcții de tip container pentru locuit.

Am dispus celor de la AJPIS ca în regim de urgență să efectueze o anchetă socială pentru a putea solicita bani de la Guvern, sub formă de ajutor de la Fondul de Rezervă al Statului. De asemenea, am solicitat celor de la ocolul silvic din zonă să îi ajute cu lemne de foc.

Am mai dispus ca mâine dimineață, un reprezentant al Primăriei să îl însoțească pe păgubit la sediul DELGAZ GRID, pentru a rezolva problema reconectării gospodăriei la rețeaua electrică.

M-am asigurat că Primăria se va îngriji ca animalele rămase în aceasta gospodărie să nu sufere din lipsa furajelor.

Am luat legătura cu cei de la Crucea Roșie și cu preotul paroh pentru a se implica în ajutorarea acestor oameni.

Dramele se petrec sub ochii noștri! Trebuie doar să ne facem timp să le vedem și, cât ne putem permite, să intervenim pentru diminuarea lor!

Voi face tot posibilul să îi ajut pe cei doi oameni rămași pe drumuri să își mai aline din durerea care i-a copleșit!”, a anuntat ieri prefectul Adrian Nita.

Ionut CORFU (sursa foto: Prefectura Neamt)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.