Sub sloganul ”Fapte, nu vorbe!”, Consiliul Judetean Neamt nu este în stare să deschidă o casă pentru copii primită gratis, nou-nouță, la cheie.

Casa Veronica din Tg. Neamt, a fost inaugurata cu mare fast pe 18 august, cu sampanie, gustare, tort și cu pozele de rigoare. În imaginile de la chermeză apar printre altii, Marlena Panduru- director DGASPC Neamt, Mirela Negruș- director adjunct DGASPC Neamt, Laurentiu Dulama- director adjunct DGASPC Neamt si Sorin Brașoveanu, băcăuanul navetist, administratorul public la judetului Neamt.

Casa a fost construita de un ONG și predată gratis către DGASPC (din subordinea CJ Neamt), pentru a locui în ea 10-12 copii institutionalizati, adică niște copii bătuți de soartă. Până astăzi, 2 noiembrie, la mai bine de două luni de la fastuoasa inaugurare, niciun copil nu a ajuns să locuiască acolo, casa fiind încuiată imediat după ce s-au servit tortul și șampania.

Între timp, spun oameni din CJ Neamt, s-a constatat că niste usi nu se inchid bine, parchetul se umflă și lipsesc niste burlane. 

Abia saptamana trecuta, in Consiliul Judetean Neamt a fost aprobat regulamentul de functionare al ”Casei Veronica”. Acesta este abia primul pas dintr-un lung șir de proceduri birocratice care trebuie indeplinite până ce casa va primi licența de functionare de la ANPDC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului), ceea ce inseamnă că va mai dura mult până ce copiii care au fost folositi pe post de decor la pozele de pe 18 august, se vor putea bucura de casa construita gratis pentru ei, din bani privați, dar pe care functionarii din CJ Neamt si din DGASPC, nu sunt in stare să o deschidă. Cu toate astea, niște politruci vremelnici au benchetuit și s-au tras în poze, ca să arate publicului cât de implicați sunt ei în viața comunității de la care nu peste mult timp, vor cere încă o dată voturi.

Inaugurare cu fast, doar pentru poze. DGASPC Neamț ține închisă o casă pentru copii bătuți de soartă (articol din 23 august 2022)

In judetul Neamt este in desfasurare un program prin care se urmareste scoaterea copiilor aflati in grija statului, din centrele de plasament (vechile ”case de copii”) si plasarea lor in locuinte de tip vilă, in care stau de obicei cate 10-12 copii, cu scopul de a li se crea un mediu cat mai apropiat de mediul familial. In ultimii ani, au fost date in folosinta cateva astfel de case in judet, programul fiind inca in desfasurare. Casele sunt construite de un ONG cu sprijinul unor firme private, apoi sunt predate catre DGASPC Neamt (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), institutie care devine proprietar si administrator al acestor locuinte, apoi se ocupa de tot ce inseamna functionarea lor.

Pe 18 august, a fost inaugurata o casa de acest tip si la Targu Neamt, insa doar pentru poze, pentru ca nici pana astazi, niciun un copil batut de soarta nu a ajuns sa locuiasca aici. Cu toate astea, s-a facut o inaugurare cu fast, mese încărcate cu bunănătățuri, poze, declaratii si aplauze, pe model Arsene la Spitalul de la Lețcani, inaugurat de vreo 3 ori, dar care nu a fost folosit niciodata.

Motivul pentru care au ramas doar pozele, tine de DGASPC Neamt. Nu exista licenta de functionare. Licenta trebuia obtinuta de institutia din subordinea CJ Neamt-PSD, insa pana la aceasta ora, nu a fost depus nici dosarul cu documentatia necesara.

Dar pana la dosar, casa trebuie trecuta mai intai in administrarea DGASPC prin Hotarare de CJ. Nici aceasta conditie nu este indeplinita. Mai trebuie si personal angajat pentru functionarea casei, insa nu a fost angajat nimeni.

Abia după ce sunt indeplinite astfel de conditii, dosarul merge spre aprobare la ANPDC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului), de unde se obtine si licenta.

In cazul casei de la Targu Neamt, nu sunt indeplinite sub nicio forma conditiile de acordare a licentei, asa ca după ce niște privati au oferit pe tavă o casa nou-nouță pentru copii greu incercati de soarta (a costat 620.000 de euro), institutiile subordonate CJ Neamt, nu sunt in stare nici sa o dea in folosinta. Pâna se vor gandi cei de la DGASPC si cei de la deja celebra Comisie de Protectia Copilului (vezi AICI cazul copilului de la Tg. Neamt) sa încropeasca un dosar, casa nu poate primi copii din centrele de plasament.

Raman in schimb pozele, transmise in comunicate de presa despre măreața inaugurare. La aparatul foto au zambit frumos Marlena Panduru- director DGASPC Neamt, Mirela Negruș- director adjunct DGASPC Neamt, Laurentiu Dulama- director adjunct DGASPC Neamt si Sorin Brașoveanu, băcăuanul navetist, administratorul public la judetului Neamt.

De la Comunicare-DGASPC nu ni s-a raspuns la telefon pentru a obtine un punct de vedere (s-a lasat cu supărare după cazul cu copilul din Tg. Neamt, publicat de tvmneamt), insa ne-a raspuns la telefon Laurentiu Dulama. Acesta a confirmat că locuinta este goală, fără copii, insa a spus ca nu a fost o inagurare, ci o predare-primire. Numai că pozele festive îl contrazic flagrant, la fel si invitatia si comunicatele transmise presei, in care se scrie negru pe alb INAUGURARE. Iar invitatia la INAUGURARE vine si din partea DGASPC Neamt.

Pozele de mai jos au fost publicate chiar pe site-ul DGASPC Neamt. Si aici se vorbeste despre o inaugurare, ba chiar se poate vedea o masa festiva, cu bucate alese dar si cu un tort pe care scrie cat se poate de cinic ”Bine ati venit acasă!”. Tortul, cu urarea de bun venit, era pentru cei cativa copii napastuiti adusi cu un microbuz la inaugurare, dar care au plecat din casa așa cum au venit, pentru că oamenii mari platiti din bani publici, i-au cam pacalit de data asta si au inaugurat o casă pe care doar le-au aratat-o copiilor, apoi i-au dus inapoi in centrele de plasament. Au ramas in schimb pozele si comunicatele triumfaliste.

Asa sună invitatia pentru presa, de pe 15 august: ”Hope and Homes for Children România, Consiliul Județean Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Kaufland România vă invită la evenimentul de inaugurare a casei de tip familial „Veronica”, construită în orașul Târgu-Neamț…” După chermeză, casa a rămas goală si probabil că va mai ramane asa mult timp de acum incolo, dar nu vor lipsi declaratiile sforăitoare despre grija pentru copiii abandonati.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.