Pastraveni, judetul Neamt, este una dintre comunele (putine, e adevarat) in care s-a demonstrat ca se poate. Un contract pagubos pentru Primarie a fost anulat. Lucrurile s-au petrecut in anul 2016, insa merita aduse in actualitate, pentru ca de atunci, evident, multi bani publici au fost salvati.

Este vorba despre un contract pentru monitorizarea VIDEO a comunei, anulat de primarul Anton Gorea (foto-jos), dupa ce fusese incheiat in luna noiembrie 2015 de fostul primar. Contractul facut cu o firma de telecomunicatii a costat 160.000 de lei pentru camere si restul tehnicii necesare, urmand ca dupa darea in folosinta a sistemului, primaria sa plateasca 960 de euro pe luna, drept mentenanta.

Ei bine, imediat dupa ce a luat locul fostului primar, in luna iulie 2016, Anton Gorea a observat ca preturile sunt cu mult peste piata si a procedat la anularea contractului prin Hotarare de Consiliul Local. Partea cu adevarat interesanta, abia aici vine. Primarul Anton Gorea a pus la punct un alt sistem de supraveghere video care a costat 45.000 de lei pentru toata tehnica implementata (camere, sistem stocare, etc.) adica de aproape patru ori mai putin, iar mentenanta costa 400 de lei pe luna, deci zece ori mai putin decat se platea prin contractul semnat de fostul primar. Noul contract a fost semnat cu firma de cablu din comuna si totul functioneaza la parametri optimi, de peste un an.

Povestea lui Anton Gorea pana sa ajunga primar este una mai aparte. El s-a mutat in Pastraveni cu doar 7 ani inainte sa preia functia de primar. In 2016, vazand ca treburile in comuna merg doar pentru interese personale si de grup, asa cum este si contractul prezentat mai sus, s-a hotarat sa candideze pentru fotoliul de primar al comunei, pe care l-a si castigat, semn ca locuitorii se saturasera pana peste cap de cele 4 mandate ale fostului primar in care nu se facuse mai nimic pentru comunitate.

Rezultatele noului primar nu au intarziat sa apara. In mai putin de un an a reusit sa faca ceea ce nu facusera altii in 16 ani.

A reusit sa schimbe chiar si un preot din satul Radeni, dupa indelungi eforturi. Acesta lasase in paragina biserica care nu avea nici macar casa de praznuire. In locul sau a fost adus un preot tanar, caruia primarul i-a asigurat si o locuinta cu chirie intr-unul din spatiile primariei. Dupa venirea acestuia, lucrurile au reintrat in normal si cu bani de la primarie dar si de la Consiliul Judetean Neamt, totul a fost renovat, iar noi l-am gasit pe noul preot muncind cot la cot cu enoriasii si cu beneficiarii de ajutoare sociale, pentru construirea unei case parohiale si a unei case de praznuire.

Si biserica din centrul comunei a fost reabilitata cu bani din bugetul local.

Tot la Radeni, la doi pasi de biserica, s-a reabilitat complet scoala cu 13 sali de clasa. Cladirea era lasata la propriu in paragina si foarte grav, clasele erau pline de mucegai punand in real pericol sanatatea elevilor. Acum s-a inlocuit tot, de la parchet la mobilier, iar aerul este respirabil.

In Pastraveni s-au asfaltat 9 km de drum comunal cu tot cu canalizare, apoi s-a modernizat si extins sediul primariei, cu birouri noi si moderne, tot dupa preluarea mandatului de catre noul primar.

Dar piesele de rezistenta ale administratiei Anton Gorea, sunt parcul de joaca pentru copii si terenul de sport multifunctional.

Parcul de joaca are peste 3.000mp si costa aproximativ 80.000 de euro. La Pastraveni nu a existat niciodata asa ceva, insa dupa darea in folosinta anul viitor, locuitorii se pot mandri cu unul dintre cele mai frumoase locuri de acest gen din judetul Neamt. Totul a fost facut sub directa indrumare a unui peisagist si asta se vede. Costurile sunt suportate din bugetul local.

Terenul de sport multifunctional din curtea scolii din comuna a costat doar 210.000 de lei (aproape cat sistemul de supraveghere pagubos) si se poate folosi pentru fotbal, tenis, baschet, volei, etc. Gazonul este sintetic, iar terenul este imprejmuit si dotat cu instalatie nocturna. Primarul spune ca vrea ca acest teren sa aduca si plus valoare, de aceea, el va fi inchiriat cu ora in week-end, atunci cand in scoala nu sunt ore de curs.

Primarul Anton Gorea spune ca este hotarat sa arate in continuare ca se pot face lucruri si pana acum a reusit. Ca sa demonstreze ca a venit la primarie doar pentru comunitate si nu pentru functie, spune ca ar vrea sa nu mai candideze pentru alt mandat in 2020.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Mă bucur mult de realizările tânărului primar și sper sa o tina tot așa pe mai departe. Sper sa aibă în atenție pe viitor problema bătrânilor din Lunca Moldovei care nu se mai pot deplasa pentru o consultație sau reteta la Pastraveni. S-a promis în multe campanii electorale, amenajarea unei săli în școala închisă din Lunca Moldovei unde medicul poate veni câteva ore pe săptămână. Mult succes.

  2. Dar despre cele două Lapptop-uri primite de la TELECOM bonus – cdou de fostul primar(luate acasă la plecarea din primărie) pentru contractul încheiat de 1, 7 miliarde lei vechi + 960 Euro/ lună mentenanță ,NU MAI ZICE NIMENI NIMIC ? Ia săvedem și să auzim atotputernicilor !!!

  3. Analizati originile lui si o sa observati interesele enorme de la nivel inalt chiar si cu asa zisa statie de gaz… amplasata pe raza comunei si problemele cu care sau confruntat comunele invecinate …ITERESUL POARTA FESUL….

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.