Un proiect legislativ lansat de un deputat liberal a starnit reactii la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Judetean Neamt. Initiatorul, deputatul liberal Ștefan Baisanu, propune ca invatamantul primar, gimnazial si liceal sa se organizeze si sa functioneze numai cu program de dimineata, deoarece „este bine cunoscut faptul ca performanta maxima a elevilor este in cursul diminetii“.

In opinia profesorului Elena Laiu, inspector general scolar adjunct in cadrul Inspectoratului Școlar Judetean Neamt, ideea este de apreciat, insa foarte greu, daca nu imposibil de pus in practica. Cauza este lipsa unor spatii suficiente pentru organizarea claselor. Din pacate, sunt destul de multe scoli in judetul Neamt unde se invata in doua schimburi, atat in unitati de invatamant gimnazial cat si liceal. O serie de unitati scolare din judetul nostru figureaza cu proiecte de extindere care asteapta finantare de ani buni. Guvernele s-au succedat, fiecare a promis, dar banii n-au mai ajuns. O noua sansa s-a ivit prin deschiderea unei noi linii de finantare prin implementarea planului de finantare europeana 2015-2020. Romania poate accesa pana in 2020 peste 40 de miliarde de euro din fonduri europene, iar prioritatile de finantare propuse de catre Comisia Europeana vizeaza dezvoltarea economica, imbunatatirea politicilor sociale si de educatie, modernizarea infrastructurii, precum si consolidarea administratiei nationale, a sistemului judiciar si optimizarea utilizarii resurselor naturale. Ramane de vazut cum profitam de fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana, cum evitam erorile din precedentul exercitiu bugetar. „Cireasa de pe tort“ in judetul Neamt ar fi o constructie mamut, ramasa la stadiul de patru ziduri din caramida, care zac in paragina de 7 ani, de cand s-a vrut realizarea unui campus scolar in comuna Tamaseni, sat Adjudeni, prin proiectul „Zece sali de clasa“ demarat de Ministerul Educatiei, in perioada 2007-2008, pentru Liceul Tehnologic Adjudeni. Criza a blocat finantarea, la fel ca in multe alte cazuri. Acum, printr-o hotarare, Ministerul Dezvoltarii incearca sa preia investitiile demarate prin unele programe care nu au mai fost finantate.

Potrivit lui Baisanu, parintii au facut o petitie online pentru „invatamantul intr-un schimb“ invocand faptul ca elevii nu sunt supravegheati dimineata de catre parinti si cand ajung seara acasa obositi, si ei, si parintii nu mai pot face mare lucru.

1 COMENTARIU

  1. […] Un proiect legislativ lansat de un deputat liberal a starnit reactii la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Judetean Neamt. Initiatorul, deputatul liberal Ștefan Baisanu, propune ca invatamantul primar, gimnazial si liceal sa se organizeze si sa functioneze numai cu program de dimineata, deoarece „este bine cunoscut faptul ca performanta maxima a elevilor este in cursul diminetii“.https://tvmneamt.ro/o-idee-buna-sau-rea-elevii-sa-invete-doar-dimineata/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.