Ședința de astăzi, 30 septembrie, a Consiliului Local Piatra Neamț a pregătit denaturarea condițiilor concurențiale pe care le-a simulat atunci când a organizat licitația pentru concesionarea parcărilor de reședință. Conform punctului 17 al ordinii de zi, consilierii locali trebuie să aprobe prin vot mărirea chiriei, redevenței pe care municipalitatea o plătește către Parking SA pentru o suprafață de teren care i-a căzut din cer. Este vorba despre terenul cu care a fost împroprietărită în momentul în care primarul Ion Rotaru a intenționat să construiască parcarea supraetajată de la Piața Mare, pentru ceea ce era atunci Parking SA. Acum, brusc, Laurențiu Dulamă, șeful Parking SA, și-a amintit că ar putea recupera o parte din redevența de 40% pe care a licitat-o ca să ocupe în continuare parcările de reședință.

Lapidar, pentru omul de rând, convocarea ședinței Consiliului Local anunță la punctul 17 doar: „HOTĂRÂRE privind modificarea contractului de concesiune nr. 15143 din 04.04.2006, încheiat între municipiul Piatra Neamț și SC PARKING SA“.

De fapt, în spatele acestui aparent banal anunț se ascunde creșterea redevenței pe care Primăria i-o plătește firmei Parking, pentru ca această să poată plăti, la rândul ei, către Primărie, redevența promisă. Numai că astfel procentul de 40% nu mai rămâne 40%, ci un 40% minus suma în plus pe care o va primi prin votul consilierilor locali pentru terenul respectiv, care a fost, inițial, tot domeniu public.

Denaturată este și ipostaza în care se află Parking SA ca proprietar pe terenul de sub un mall, fie el chiar și public. În mod normal ar fi fost ca respectivul teren să intre în proprietatea acestei ciudate societăți comerciale doar pe durata existenței construcției propuse, și anume parcarea supraetajată. Odată ce a fost deturnat scopul clădirii, era normal ca și terenul să nu mai aparțină unei firme de parcări. Dar acesta este un alt subiect…

Totuși, primarului Dragoș Chitic i se pare firească această situație. „Parking a câștigat licitația cu 40% redevență. O valoare destul de mare. A fost nevoită să caute soluții pentru a putea suporta această redevență și în planul lor de măsuri, unul dintre puncte este reprezentat de acest teren. Nu știu dacă este legală varianta compensării, noi plătim concesiunea, ei plătesc redevența… Oricum, e o mică parte din redevență“, a declarat Dragoș Chitic.

Mică sau nu, această modificare în relațiile Primărie-Parking denaturează licitația pentru parcările de reședință. „Parking este proprietar pe aproximativ 2.200 mp de teren sub clădirea Mall Forum Center. A fost stabilit un preț pe care Primăria Piatra Neamț îl plătește acestei societăți drept concesiune pentru acel teren, în anul 2006. De la acel moment prețul nu a mai fost reactualizat, deși în sensul invers, când Primăria încasează tarif de concesiune pentru un teren, au fost aproape anual actualizate prețurile. În mod firesc, Parking solicită Primăriei Piatra Neamț să trateze cu aceeași măsură și solicită o actualizare a tarifului pe care îl primește pentru acel teren“, a mai încercat să susțină firma Parking Dragoș Chitic.

Cât privește valoarea pe care o va plăti Primăria către Parking, cei de la prezidiu au început să se bâlbâie. „6.000 de lei pe an“, a fost de părere secretarul Florin Fecic. „Nu… 6.000 pe lună“, l-a adus cu picioarele pe pământ viceprimarul Popescu.

Mihael Balint

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.