Programul gratuit de reconstructie mamara dupa mastectomie vine ca o mana intinsa miilor de paciente mutilate de cancerul la san. Multe femei din judetul Neamt ar putea beneficia de interventia chirurgicala gratuita, insa nu putine sunt cele care efectiv refuza sa treaca printr-o noua trauma.

dr. Doinita Vararu, Sefa Sectie Oncologie SJU Piatra Neamt
“Varsta isi spune cuvantul in luarea deciziei de a trece prin interventia chirurgicala de reconstructie mamara. In sensul ca pacientele trecute de 50 de ani carora le-am spus deja despre posibilitatea de a-si implanta silicon refuza sa treaca printr-o noua trauma dupa ce au suportat sedintele de radioterapie si de chimioterapie. Este adevarat ca multa lume inca nu stie despre acest nou program de sanatate, dar din discutiile purtate cu o parte dintre paciente va pot spune ca asa sta situatia”

Pentru inceput, anul acesta vor fi operate 1000 de paciente din intreaga tara. Nu mai putin de 18 spitale din Romania sunt pregatite sa faca asemenea interventii de chirurgie reconstructiva. Printre primele beneficiare se va numara si o femeie din Piatra Neamt, in varsta de 38 de ani. Dupa ce a fost diagnosticata cu cancer mamar, pacienta a suferit o operatie de extirpare a unui san. Dupa ani de suferinta, in care s-a chinuit sa ascunda aceasta mutilare fizica, femeia a intrat in programul national de protezare gratuita, disponibil din aceasta toamna. Pentru fiecare operatie de reconstructie mamara Statul deconteaza 800 de euro, iar pentru anul acesta s-au alocat peste jumatate de milion de de euro. Programul va continua cel mai probabil si in 2015, mai ales ca la noi foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer in stadii avansate de boala.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.