Incepand cu luna iulie, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului auto, chiar daca masinile pe care le detin nu sunt adaptate handicapului de care acestea sufera. Decizia este reglementata printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare incepand cu data de 16 iulie. Anterior acestei reglementari, persoanele cu handicap erau obligate sa isi modifice autoturismele pentru a beneficia de aceasta scutire. De asemenea, documentul introduce o noua prevedere, potrivit careia persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale (rovinieta) pentru un singur autoturism detinut. Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz. Vechea lege nu impunea nicio limitare in acest sens, ceea ce dadea dreptul persoanelor cu handicap de a conduce pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

In judetul Neamt, peste 18.000 de persoane sufera de handicap, potrivit unei statistici a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Conform legii, persoanele incadrate in grad de handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi banesti: indemnizatie lunara indiferent de venituri (234 de lei pentru adultul cu handicap grav si 193 de lei pentru handicap accentuat); buget complementar lunar, indiferent de venituri (106 lei pentru handicap grav, 79 de lei pentru handicap accentuat si 39 de lei pentru handicap mediu) si indemnizatie de insotitor pentru persoanele cu handicap vizual (777 de lei).  Toate aceste drepturi sunt acordate de catre DGASPC Neamt, in conformitate cu prevederile Legii 448/2006 republicata, pentru toate persoanele incadrate in grad de handicap, indiferent daca fac parte sau nu dintr-o organizatie neguvernamentala. Conditionarea acordarii acestor sume de catre ONG-uri este ilegala.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.