O zi mare pentru viaţa culturală din Piatra Neamţ! Publicul interesat de acest segment s-a bucurat de prezenţa scriitorului Matei Vişniec, cea a actorului Constantin Chiriac – directorul Teatrului « Radu Stanca » din Sibiu şi a altor câteva nume.

Programul lui Matei Vişniec de întâlnire cu prietenii şi publicul judeţului Neamţ a început dimineaţă, la Biblioteca Judeţeană G.T.Kirileanu. Poetul şi dramaturgul a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Iacoban.

Au urmat discuţii despre viaţa lui Vişniec la Paris, despre situaţia politică actuală din România şi munca sa de jurnalist în cadrul Radio France International.

Matei Vişniec a fugit din România în 1987 şi a cerut azil politic în Franţa. A obţinut cetăţeania franceză în 1993, iar în prezent locuieşte la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale şi colaborează la mai multe reviste franceze.

După evenimentele Revoluţiei, Vişniec devine autorul cel mai jucat pe teritoriul românesc, la radio şi la televiziune. Prima sa piesă s-a jucat chiar în Piatra Neamţ, pe scena Teatrului Tineretului.

Programul său în Piatra Neamţ este coordonat de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu” iar coordonator al programului pentru România a lui Matei Vişniec este scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc din Suceava.

Liceenii pietreni, faţă în faţă cu performanţa culturală

În programul scriitorului Matei Vişnec, prezent la Piatra Neamţ, s-a aflat un moment deosebit oferit tinerilor liceeni din cadrul Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş”.

Actorul francez Eric Deniaud din Paris a fost invitat pentru a susţine un spectacol de marionete, “Voix dans le noir”, după o piesă semnată de Matei Vişniec. Înainte de momentul artistic, autorul, împreună cu actorul Constantin Chiriac, scriitorul Adrian Alui Gheorghe şi scriitoarea Veronica Steiciuc le-au oferit adolescenţilor o parte din învăţăturile acumulate de-a lungul vieţilor lor.

MateiVişniec a adus în discursul său tematica vieţii sale de jurnalist în Paris, iar tinerii s-au arătat mai mult decât interesaţi. Curiozitatea şi plăcerea de a învăţa din cuvântările dramaturgului a fost vizibilă în ochii lor.

Constantin Chiriac a vorbit despre puterea cuvântului şi i-a îndemnat pe tinerii pietreni să sustină dramaturgia în Piatra Neamţ. În finalul discursului său le-a oferit celor prezenţi o bucată din pasiunea sa pentru teatru prin interpretarea unui poem.

Pasiunea lui Visniec s-a vazut pe scena Teatrului Tineretului

Pasiunea si priceperea deosebita a scriitorului si dramaturgului Matei Visniec s-a vazut pe scena Teatrului Tineretului in cadrul turneului acestuia. Ziua plina de intalniri cu prietenii nemteni si cu publicul interesat de cultura din Piatra Neamt s-a incheiat cu o piesa de teatru scrisa de Matei Visniec.
Piesa „Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt” a revenit la Piatra Neamt cu acelasi succes ca si inainte. Dramatismul si umorul sunt intretinute de cei doi actori, Iolanda Covaci si Marius Calugarita. Ei au pus in scena cele mai frumoase zile din viata unui saxofonist naucit de prezenta feminina ivita dupa o noapte de pomina, in apartamentul sau.
Reprezentatia a avut loc in prezenta autorului, cel mai important dramaturg roman in viata si un reper pentru cultura francofona. Spectacolul a fost precedat de o scurta cuvantare a lui Matei Visniec adresata publicului din Sala Mare a Teatrului. Scriitorul a oferit autografe atat inainte cat si dupa punerea in scena a piesei.
Matei Visniec este poet, dramaturg, romancier si jurnalist. Dupa multe probleme cu cenzura comunista, in septembrie 1987 paraseste Romania si se stabileste la Paris, unde cere azil politic. Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale – Sectia Romana. in 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Franta pentru intreaga sa activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.