Un grup de experti de la Institutul de Geologie al Romaniei va ajunge astazi (4 octombrie) in comuna Farcasa din judetul Neamt, pentru a incepe un studiu detaliat al fenomenului alunecarilor de teren din comuna. In Farcasa se produc alunecari de teren de cel putin 2-3 ani. In urma inundatiilor din iunie/iulie 2108, fenomenul a luat amploare, insa Prefectura si CJ Neamt incearca sa tina ascuns acest lucru si refuza sa intervina in vreun fel, desi totul se poate transforma intr-un dezastru, pentru ca alunecarile de teren afecteaza toata Valea Muntelui.

Imediat dupa inundatii, reprezentantii ONG-ului ANICADO (Asociatia Nationala impotriva Coruptiei a Abuzurilor si pentru Drepturile Omului) au luat legatura cu Institutul Geologic Roman. O echipa de geologi a ajuns la fata locului (Farcasa) si a efectuat cateva expertize preliminare, constatand gravitatea situatiei. Un studiu amanuntit este costisitor din punct de vedere financiar, iar expertii au recomdandat Prefecturii si CJ Neamt sa faca o cerere catre Institut si sa suporte costurile. Nici pana astazi cele doua institutii nu au oferit un raspuns, facandu-se ca nu vad.

ANICADO a luat haturile in propriile maini si a organizat un eveniment caritabil adresat oamenilor de afaceri din judetul Neamt si din judetele vecine, carora li se cere sprijinul pentru acoperirea cheltuielilor cu studiul geologic complet si cu refacerea unei parti a infrastructurii, in special a retelei de alimentare cu apa si a podurilorEvenimentul va avea loc pe 11 octombrie (Vezi detalii AICI! DUPA INUNDAȚIILE DE LA FARCAȘA, UN ONG CERE SPRIJIN DE LA OAMENII DE AFACERI. TREBUIE EXPERTIZĂ GEOLOGICĂ ȘI REFACEREA INFRASTRUCTURII)

Un prim si important pas, a fost deja facut. Dupa lansarea apelului, fara sa mai astepte evenimentul caritabil, imbuteliatorul de apa minerala Perla Harghitei s-a oferit sa contribuie cu avansul pentru expertii geologi care de maine (5 octombrie) vor incepe studierea fenomenului alunecarilor de teren de la Farcasa. Este vorba despre 30.000 de lei care au fost deja platiti catre Institutul Geologic al Romaniei, insa mai este nevoie de inca 40.000 de lei ca sa fie acoperite integral costurile studiului. Totodata, mai este nevoie de bani pentru reabilitare retea de apa, refacere cai de acces pentru familii izolate prin achizitionarea unor podete casetate (6000 euro /1buc ). De aceea, ANICADO face apel inca o data la oamenii de afaceri care sunt dispusi sa plateasca 250 de lei (2 persoane) pentru o seara la Hotelul Ceahlau unde au pregatit un program asrtisitic de exceptie, cu invitati de marca, inclusiv oameni de afaceri cunsocuti din Romania. Va avea loc si o licitatie de lucrari de arta donate de diverse persoane, sau obiecte personale ale Monicai Tatoiu, dar va fi licitat si un tur al judetului Neamt cu o aeronava de agrement.

ANICADO (Asociatia Nationala impotriva Coruptiei a Abuzurilor si pentru Drepturile Omului) detalii despre evenimentul caritabil ”Farcasa pe Bistrita la vale…” de pe 11 octombrie, incepand cu ora 17, la salonul Bianca al Hotelului Ceahlau din Piatra Neamt:

”Scopul general al acestui eveniment îl reprezintă sensibilizarea oamenilor de afaceri, in special din regiunea Moldovei, factorilor responsabili din comunitate – autorităţile administraţiei publice locale, organismele guvernamentale şi nonguvernamentale– în legătură cu situaţia reală din zonele cu risc de inundatii si alunecari de teren  din comuna Farcasa, judeţul Neamt, la necesitatile locuitorilor comunei Farcasa Neamt, afectati in urma inundatiilor din Iunie-Iulie 2018.

Evenimentul isi propune strangerea de fonduri pentru sprijinirea comunitatii locale in demararea unor demersuri vitale pentru locuitorii din comuna Farcasa Neamt, locuitori ce se afla in mari dificultati in urma inundatiilor din iulie 2018.

Destinatia fondurilor va fi strict pentru:

  • Studiu/expertiza geologica cause/efecte ;

Relevanta :avertizari meteorologice pe zona de impact, relocare locuinte, accesare fonduri regularizare versanti, etc .

  • Refacare infrastructura :

Reabilitare retea de apa, refacere cai de acces pentru familii izolate prin achizitionarea unor podete casetate (6000 euro /1buc ) .

Precizam ca fondurile ce le vom colecta vin in completarea/lipsa fondurilor alocate de catre stat .

Invitat special va fi Monica Tatoiu, iar parteneri vor fi Primaria Farcasa, Liceul de arte “Victor Brauner“ PiatraNeamt si Grand Hotel Ceahlau Piatra Neamt. Parteneri media sunt Radio ZU, Evenimentul Zilei, Realitatea Nemteana, Vestea.net, Ziarul Ceahlaul si TvmNeamt.

Program artistic :

-Café concert –pian Iustin Negrea

-canto–Isabela Stanescu

-cvartet de coarde:Armand Popa (chitara), Cuzuioc Diana Estera (vioara ) , Cuzuioc Bianca Adelina (vioara)

-muzica populara Andrei Ionita (x factor ), Teisanu Gabriela, Mariana Stanescu, CatalinMaximiuc, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Carmen Antal, Ioan Cristian Taran, Livia Harpa, Ionel Letca, Ionel Letca, Stefania Puiu, Maria Dan Paucean, MioaraGreavu, Bianca Teleuca, Denisa Anastasiei .

-muzicausoara, invitat special Mihai Traistariu

Andrei Ionita din Chisinau  (x factor ),

Licitatie:

-invitatii vorputea licita pentru o serie de lucrari de artasi nu numai, obiecte de inalta valoare ce au fost donate de catre artisti renumiti din Neamt ca Raileanu, Bezem , Surugiu, Slatineanu etc.

-un tur al judetului Neamt cu o aeronava de agrement ;

– obiecte personale ale doamnei Monica Tatoiu”

Ionut CORFU

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.