OPC Neamt a blocat de tot telegondola din Piatra- Neamt, pe termen limitat, pana se vor remedia toate problemele constatate odata cu incidentul din urma cu cateva zile, cand 14 oameni au ramas suspendati ore in sir in cabinele ramase blocate. Totodata, Perla Invest, administratorul instalatiei de transport pe cabul a fost amendat cu 20.000 de lei si sanctionat cu avertisment pentru ca nu a fost afisat in cabine un numar de telefon de urgenta.

Comunicat OPC Neamt:

Având în vedere faptul că, în data de 27.08.2018, în jurul orelor 20.00, a avut loc un eveniment în legătură cu serviciile de agrement – Telegondola Piatra Neamţ , respectiv 16 turişti au fost blocaţi în cabine pe traseu, CJPC Neamţ a declanşat o acţiune operativă de control la unitatea în cauză – prestator de servicii de agrement SC PERLA INVEST SRL Piatra Neamţ.

Echipa de comisari a verificat dacă au fost respectate procedurile şi existenţa înscrisurilor privind elementele de siguranţă pentru instalaţiile de transport pe cablu :

 • autorizaţie ISCIR
 • procedurile privind mentenanţa şi reviziile periodice (obligatorii a fi executate săptămânal)
 • proceduri de lucru în caz de evenimente/avarii pe reţeaua de transport telegondolă
 • contract/contracte cu servicii de salvare – în cazul de faţă, cu Salvamont Neamţ
 • informaţiile primare afişate la staţiile de plecare/sosire a cabinelor cu privire la
  • Regulamentul de utilizare a serviciului
  • Avertizări privind accesul persoanelor cu deficienţe de sănătate
  • Instrucţiuni/recomandări/avertizări afişate în staţiile de plecare/sosire

Pentru nerespectarea prevederilor art. 7, lit c, alin 2 din OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – [operatorii economici sunt obligati sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora] – operatorului economic i s-a aplicat o sancţiune contravenţională, în conformitate cu  prevederile art. 50, (1) lit a, respectiv amendă contravenţională în valoare de 20.000 lei .

Având în vedere oportunitatea şi urgenţa măsurii de limitare a prejudiciilor eventuale care ar putea să afecteze viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora, echipa de comisari a dispus odată cu  aplicarea sancţiunii pecuniare, în conformitate cu prevederile OG nr. 21/1992 (rep) art. 55, alin (2), lit. d,  măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de agrement – transport cu Telegondola Piatra Neamţ, până la remedierea deficienţelor.

Pentru abaterile de informare cu privire la afişarea unui număr de telefon de urgenţă, echipa de comisari a aplicat şi sancţiunea avertisment, în conformitate cu prevederile art.4 alin.2 lit.b din Legea nr. 270/2017 – Legea prevenirii.

Operatorul economic va rămâne, in continuare, in atentia CJPC Neamt, dat fiind ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu tolereaza nicio abatere de la prevederile legale,  supravegheaza permanent piata si se asigura de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

Ionut CORFU

2 COMENTARII

 1. Se pare ca OPC isi face treaba din fata televizorului. Dupa ce au amendat locatia din Durau la care s a prabusit terasa acum amendeaza la telegondola dupa ce s a intamplat nenorocirea. Datoria lor este sa previna astfel de incidente. Lipsurile pe care le invoca acum trebuiau vazute anterior evenimentului. Poate ca n ar fi rau sa i ia si pe cei din echipa manageriala cineva la intrebari. Cu ce ma incalzeste ca si incordeaza muschii dupa evenimentele astea? Sunt platiti sa anticipeze nu sa constate astfel de evenimente.

 2. Oare de ce am o stare de greata, ca nu sunt insarcinata. Mai functiona OPC-ul la noi? Vai. Au si regionala la Iasi unde protejatul Hincu a devenit sef pe regiune (de fapt protectia e reciproca cu dna senator). Nu spun vreo clipa ca societatea Perla nu e varza si are bube cat pentru 20 de generatii. Dar tot politicienii au adus-o aici, iar amenda o vom platit tot noi, prostii de pietreni. Dar merg mai departe si spun, lipsa de profesionalism, balciul creat de fortele de interventie in exces, lipsa solutiilor reale, cine le sanctioneaza? Pana la urma suntem si niste consumatori ai unor servicii de salvare, de siguranta. Cine evalueaza fortele care se napustesc avand sirene si girofaruri sa faca …nimic? Poate ar trebui sa-i evalueze prefectureasa, dar este la fel de incompetenta ca si ei. Toate masinile alea consuma tot din banii nostri. Si tot pt OPC, consumam si alte servicii domnilor slujitori ai regimului psd-ist. Asa credeti ca ati rezolvat problema, inchizand telegondola? Ramaneti niste slugi politice, caracterizate de lipsa de profesionalism si obedienta. Inchideti tara mai bine, ca oricum au distrus-o stapanii vostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.