Dupa cum bine se stie, seara trecuta (27 august) instalatia de transport pe cablu (telegondola) din Piatra- Neamt s-a oprit brusc dupa o defectiune a sistemului de tractare. In 6 dintre telegondole au ramas blocati in total 15 oameni. Unul dintre ei a fost recuperat dupa cateva zeci de minute, restul, 14 oameni, ramanand suspendati ore in sir deasupra orasului supranumit si oras turistic, statiune de importanta nationala.
In cele aproape 4 ore am asistat cu totii la o operatiune de salvare (daca se poate numi asa) care de fapt a fost o succesiune de balbe si spectacol cu joc de macarale si lumini, transmis live pe net de presa si de curiosi. ”Operatiunea Telegondola” a fost coordonata de seful ISU Neamt, col. Ioan Nițică, proaspat revenit in functie. Militarii ISU mobilizati pentru aceasta actiune nu au facut decat sa execute ordinele sefului, asa cum fac la fiecare interventie, deci facem din start precizarea ca nu trebuie bagati in aceeasi oala.
Sa reluam asadar in ordine cronologica rezumatul desfasurarii evenimentelor/bâlbelor ISU Neamt si ale autoritatilor locale:
Ora 20:07- la redactia tvmneamt ajunge pe surse informatia ca mai multe persoane sunt ramase blocate in telegondole, iar in fata garii din Piatra- Neamt sunt desfasurate importante forte de interventie, de ordine si echipaje medicale. Se vorbea despre 20 de persoane ramase captive in cabine. Aceleasi surse ne spun ca la fata locului se afla deja doi jurnalisti de la doua publicatii locale cunoscute ca fiind foarte prietenoase cu autoritatile locale si judetene si vajnice aparatoare ale institutiilor de forta. Dupa ce primim si poze de la fata locului si dupa cateva minime verificari, publicam primii stirea la ora 20:20, apoi o echipa pleaca la fata locului. La ora 20:32 ISU Neamt anunta presa despre incident, deci dupa 12 minute de la publicarea stirii tvmneamt. Ulterior, purtatorul de cuvant al ISU Neamt a confirmat ca primul apel la 112 care anunta incidentul, a fost facut la ora 19:53. Deci presa a fost anuntata oficial dupa 39 de minute de la apel si dupa mai bine de 30 de minute dupa ce ”Operatiunea Telegondola” coordonata de col. Nițică fusese demarata, adica se confirmase ca exista o mare problema si 15 oameni sunt in pericol. Nu mai incape indoiala ca cineva a vrut ca evenimentul nedorit sa fie tinut departe de ochii indiscreti ai jurnalistilor, probabil chiar seful ISU, poate in urma unor indicatii primite din zona politica, recte Prefectura.
Dupa ce s-au uitat spre cer o buna bucata de timp in zona garii, fortele ISU au fost mutate pe str. Stefan cel Mare, in curtea Directiei Judetene de Sport si Tineret (Tabere). Acolo a fost adusa autospeciala ISU de salvare de la mare inaltime. A fost nevoie de vreo jumatate de ora de chin sa se constate ca bratul autospecialei nu se poate intinde pana la cabina ramasa blocata deasupra locului cu pricina. Abia dupa ce s-au apropiat cat de cat de ea, s-a constatat ca in telegondola nu era nimeni. Adica era goala.
In acest timp, intr-o alta cabina, la cateva zeci de metri de cea goala erau blocati 3 adulti si un copil de doar 3 luni. Alte 10 persoane ramase blocate in 4 cabine in zona impadurita a muntelui Cozla faceau semne disperate cu lanternele de la telefoane si strigau pentru a se putea face vazuti si auziti. Degeaba. ”Operatiunea Telegondola” era atat de bine coordonata, incat salvatorii erau pusi sa caute cabine goale. Mai mult, trecusera deja aproape 2 ore si nimeni nu stia numarul exact al persoanelor ramase blocate si nici in care dintre telegondole sunt acestea.
Dupa ora 21 se decide mutarea autospecialei din curtea Taberelor, in curtea DGASPC Neamt, pe str. Alexandru cel Bun, sub locul in care era oprita telegondola cu cei 3 adulti si cu copilul de 3 luni. Dupa ce s-au demontat garduri, s-au taiat stalpi si s-au demolat niste temelii de beton, autospeciala a putut sa fie plasata sub telegondola. Timp de vreo 30 de minute se tot incearca sa se ajunga cu bratul de tip macara la oamenii care aveau deja peste 2 ore de cand ramasesera suspendati. Se faceau planuri peste planuri, s-au chemat alpinisti si jandarmi. Era clar ca nu exista nicio solutie viabila si niciun plan concret. Nimeni nu fusese pregatit pentru asa ceva. Nimeni de la ISU nu se gandise ca in Piatra- Neamt exista de 11 ani o instalatie de transport pe cablu care intr-o zi s-ar putea defecta si niste oameni vor avea nevoie de ajutor urgent. Nu se facusera nici exercitii, nici simulari pe asa ceva. Cei din cabinele de pe Cozla fusesera uitati cu totul. Pana la urma, s-a decis sa fie trimisi alpinisti Salvamont pe cabluri, care urmau sa ajunga la cabine. Daca pentru cei opriti deasupra orasului se mai putea face ceva pentru a fi coborati, pentru cei opriti printre copacii de pe Cozla, nu se putea face mare lucru, decat eventual sa fie suspusi unor experiente greu de uitat, prin coborarea lor la sol, pe franghii.
Trecusera deja peste 3 ore. De la administratorii telegondolei vine o veste care urma sa rezolve neputinta ISU Neamt: se lucreaza la repornirea instalatiei. In jurul orei 23 seful ISU neamt rasufla usurat. Printr-o improvizatie, mecanicii au reusit sa repuna cabinele in miscare. Cei ramasi captivi la inaltime vor coborî la statia de la gara. Toate fortele se deplaseaza in graba acolo. Sunt pregatite echipaje medicale SMURD care îi asteapta pe oameni, in caz ca acestia au nevoie de ajutor medical. Apar primele persoane. Una dintre ele cere apa. Trecusera aproape patru ore de cand admira fortat orasul de la inaltime. Stupoare. Nu este apa. Coordonatorul ”Operatiunii Telegondola”nu se gandise ca intre timp cineva s-ar fi putut dezhidrata. Unul dintre oamenii de la primarie este trimis urgent sa cumpere apa.
Intr-un final, toti cei 14 ajung cu bine pe pamant. Autospeciala de salvare de la mare inaltime cu care se cautau telegondole goale este trimisa inapoi la unitate. Operatiunea a fost un succes.
Si pentru ca tot am pomenit despre coordonatorul ”Operatiunii Telegondola”, sa ne amintim ca el ne-a mai delectat cu astfel de spectacole inutile de cateva ori. O data in urma cu aproape 3 ani cand a fost blocata circulatia rutiera jumatate de zi pe ditamai bulevardul din Piatra- Neamt pentru ca un baiat mai sarac cu duhul si-a uitat un rucsac langa o benzinarie si o data in 2013, tot la o benzinarie unde s-a facut taraboi o zi intreaga pentru un geamantan aruncat un pic mai departe de tomberonul de gunoi. In ambele cazuri, operatiunile s-au desfasurat cu la fel de mult tam tam, anuntandu-se ca sunt amenintari cu bombe. La vremea aceea se specula ca au fost inscenari pentru ca cineva voia sa inainteze in grad si avea nevoie de un scenariu de film de actiune ca sa dovedeasca faptul ca merita. In cazul ”Operatiunii Telegondola” au inceput sa apara iar speculatii asemanatoare, cum ca cineva ar vrea sa iasa la pensie cu gradul de general. I s-a promis asta, iar daca este baiat ascultator s-ar putea sa se si indeplineasca, desi, de cele mai multe ori, politicienii nu prea se tin de cuvant.
Si sa ne amintim totusi si de ”Codul Rosu” de la Durau din luna iulie, cand o terasa s-a prabusit cu zeci de oameni pe ea, iar ISU Neamt a chemat ambulante din 3 judete, desi la aproximativ 400 de metri de locul accidentului era sediul Salvamont Neamt de unde puteau fi trimisi in ajutor oameni pregatiti pentru astfel de evenimente si pe care nimeni nu i-a anuntat.
Daca la interventiile/diversiunile din 2015 si 2013 nu au fost vieti de oameni in pericol, in cazul blocarii telegondolelor a fost taman invers. 14 oameni au stat aproape 3 ore suspendati deasupra orasului la inaltimi de peste 40 de metri, fara apa, fara alimente si fara ajutor medical in caz ca ar fi fost nevoie, in timp ce la sol se desfasura ”Operatiunea Telegondola” fara un plan dinainte stabilit ci doar cu forte ISU mutate de ici colo. Ce s-ar fi intamplat daca adevaratii eroi (oamenii care au repornit instalatia) nu ar fi fost in stare sa-si faca treaba? Sau care ar fi fost urmarile daca instalatia s-ar fi blocat in mijlocul zilei la temperaturi de 30 de grade care ar fi transformat cabinele in cuptoare cu microunde? Ori ce s-ar fi intamplat in cele 4 ore de asteptare daca instalatia se bloca in toiul iernii, la -20 de grade. Cine i-ar fi salvat pe cei ramasi captivi? Sau cati dintre ei ar fi supravietuit ”Operatiunii Telegondola”? Pe mana cui sunt vietile noastre?
La aceste intrebari ar fi trebuit sa raspunda astazi chiar seful ISU Neamt, col. Ioan Nitica. Au trecut deja 24 de ore de la evenimente si presa nu a primit nimic in acest sens. La fel de mare este tacerea si la Primaria Piatra- Neamt si la Perla Invest, societatea care administreaza telegondola. Sa-si fi dat sema toti ca au facut-o de oaie?
Mai jos, rezumatul ”Operatiunii Telegondola”, in imagini:
Ionut CORFU
In sfarsit o analiza extrem de fidela a balbaielilor de aseara. Comentam la alt ziar, atat cat ma pricepeam ca femeie, exact aspecte pe care le-ati evidentiat profesionist. Urmarind diverse filmari am constatat ca e un mare haos si am ajuns la concluzia ca in astfel de situatii doar Dumnezeu ne salveaza. A fost un abuz de blocari si tot felul de actiuni fara niciun folos doar pentru a demonstra ce??? Cat sunt de incapabili? Probabil pompierul asta sef nu e decat o sluga a prefecturesei ca sa-si mentina functia. Problema ramane ca si intrebarea daca avem vreo sansa sa fim salvati din astfel de catastrofe. Parerea mea de femeie este ca totul a fost un haos, nu doar balbe. Am trimis astazi imaginile unui amic din Canada si mi-a spus ca si in eventualitatea in care s-ar fi antrenat (ar fi fost un exercitiu) totul este extrem de prost desfasurat. Dar in situatia in care totul era real, cu potentiale victime. Si amicul meu nu are orgolii si nici frustrari cum au unii de se cred indispensabili prin diverse functii. Apropo, intr-o filmare un pompier vorbeste despre cat de utile au fost exercitiile sau antrenamentele? Mai bine nu spunea asa ceva. Dupa articolul d-voastra incep sa apara spalatorii de cadavre politice care ne vor spune cat de eficiente au fost autoritatile. Inchei cu o intrebare- cauzele pentru care s-a ajuns la acest eveniment, cu posibilitati de a fi tragic, cum vor fi indepartate, gandindu-ne ca cel mai probabil politicienii pe post de administratori au creat aceste pericole. Sa le fie rusine tuturor care s-au dovedit complet nepriceputi si nepregatiti sa rezolve astfel de probleme. Si rugati-va lui Dumnezeu sa nu aveti nevoie de niciunul.
ADMIN: Am vazut comentariul de pe vestea.net Felicitari pentru el! Chiar daca ne atragem grave antipatii, nu putem ignora realitatea. Incercam pe cat posibil sa facem presa, nu pupincurism. Multumim pentru aprecieri!
O gașcă prinsă cu temele nefăcute. Atât.
Să te duci să dărâmi garduri, să asediezi curți șamd, fără a ști dacă ajungi sau nu la cabina aceea înțepenită, e ca și cum, medic fiind, tai abdomenul pacientului, ca să-i operezi tiroida, să zicem.
Cum să nu știi frate, la ce înălțime ajung utilajele tale de salvare? Cum să nu știi la ce înălțime zboară turiștii de Piatra (sic!) de 10 ani?
Să nu ai apă pentru când salvații ajung la sol???!!! Că deh, doar nu ne așteptam să li se trimită apă cu praștia, cât au fost captivi!
Dacă se întâmplă o tragedie în spital, la ultimul etaj, (Doamne feri!!!) au plan de intervenție?
Din pacate inca un spectacol al neputintei marca Colonel Nitica. Absolut inutil doar din dorinta de a =si masca incompetenta lui si a oamenilor din subordine. Cred ca nici nu aveau ce cauta acolo . Era clar treaba mecanicilor de la Perla si in cazul in care nu se reusea pornirea instalatiei alpinistii de la salvamont ar fi intervenit cu mijloace specifice . Asa se procedeaza in toata lunmea asta. Sunt multe lucruri inca nedeslusite ale acelei nopti de circ si panica , pentru care gurile rele spun ca Nitica ar terebui sa dea putin cu subsemnatul la parchetul militar.