România trece in noaptea de sambata spre duminică (27/28 octombrie) la ora oficială de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 04.00 a diminetii de duminica va deveni 03.00, iar 28 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.

  Printre efectele semnalate la trecerea la ora de iarnă 2018 se numără irascibilitatea, tulburările de somn şi cresterea nivelului de stres, perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător, instalarea asteniei de toamnă.

Cea mai lungă zi din an duce la creşterea accidentelor care implică pietoni, potrivit unui studiu realizat de specialişti belgieni.

Potrivit Institutului belgian pentru Securitate Rutieră (IBSR), numărul accidentelor ce implică pietoni creşte cu 28% în această perioadă. Odată cu trecerea la ora de iarnă se întunecă mai devreme şi vizibilitatea conducătorilor auto este redusă.

Organismele fragile, precum copiii, bătrânii și bolnavii cronic, resimt cel mai mult această schimbare.  „Pot apărea tulburări de somn, de poftă de mâncare, capacitatea de muncă poate fi afectată, la fel și concentrarea. Pentru a trece cât mai ușor peste această schimbare e bine să facem câteva lucruri simple. De pildă, să reglăm ceasul din timp pentru a ne obișnui cu gândul modificării, să mergem la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara, astfel încât trezirea de dimineață să se facă la ora considerată obișnuită pentru organism. Este important, însă, să nu lenevim mai mult în pat, duminică dimineață, deoarece seara, riscăm să nu ne fie somn la ora la care ar trebui să mergem la culcare. Astfel, luni dimineață, ne vom trezi greu și vom fi obosiți”, a explicat Cristina Enescu, medic primar-medicină de familie, noteaza antena3.ro

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.