Administratia orasului Piatra- Neamt pare sa nu mai aiba nicio opreliste cand vine vorba de vandut bunuri si terenuri ale orasului. In ultimii peste zece ani, s-a vandut o mare parte din oras cu totul (cladiri, terenuri, sere de flori, etc). Cum s-au facut vanzarile, pe mana cui au ajuns bunurile de patrimoniu si cum s-a ales praful de toate in beneficiul camarilei celor din fruntea primariei, este o poveste intoarsa pe toate fetele in spatiul public, deci nu mai insistam asupra ei. Chiar anul trecut inainte de campania electorala de la locale, administratia Chitic a scos la vanzare zeci de terenuri, fapt care  starnit un scandal urias. Cu toate ca opinia publica s-a opus si s-a aratat inflamata de acest mod de abordare, trendul continua.

In sedinta de consiliul local de luni (31 iulie) majoritatea PNL-PMP a introdus pe ordinea de zi un proiect de aprobare a vanzarii a nu mai putin de 9 foste centrale termice, cu tot cu terenul de sub ele. 5 centrale sunt in Darmanesti, 3 centrale sunt un centrul orasului, iar una este in Precista pe str. Pictor Grigorescu. Centralele su suprafete cuprinse intre 250 si aproape 400 de mp. Fiind vorba despre un proiect care priveste obiecte de patrimoniu, a fost nevoie de voturile a doua treimi dintre consilierii locali. Cum PNL si PMP nu intrunesc numarul de voturi necesar, proiectul a cazut, PSD-ALDE votand impotriva.

Nu acceptam sa vindem tot in orasul asta. Ne-am opus, pentru ca trebuie sa ne mai gandim si la viitor. Primaria nu mai are terenuri aproape deloc. Daca peste un an sau doi este nevoie sa construim ceva in oras, nu avem teren. Ce facem? Cumparam terenul de la cei carora vindem acum? Miroase oricum a ceva necurat. Verificati si veti vedea la ce preturi se vand si cum au fost ele scazute aproape la jumatate”,  a declarat Catalin Misaila, fost viceprimar si consilier local ALDE

Am verificat si intr-adevar, preturile pentru centrale au fost reduse drastic, unele chiar la jumatate. Am luat ca exemplu una dintre centralele cu pozitia cea mai buna, respectiv cea mai apropiata de centrul orasului. Este vorba despre o centrala de pe str. Mihai Eminescu. Centrala are 257 de mp, aceeasi suprafata avand si terenul pe care este construita:

-pret initial: 317.000 de lei centrala si 98.000 de lei, terenul

-pret reevaluat: 178.000 de lei centrala si 87.000 de lei terenul

Prin urmare, un teren cu toate utilitatile si cu o constructie pe el, costa in centrul orasului Piatra Neamt aproximativ 60.000 de euro, adica vreo 230 de euro/mp, in conditiile in care nu exista apartamente sub 550 de euro metrul patrat.

Daca proiectul ar fi trecut, urma ca aceste centrale si terenuri sa fie scoase la licitatie, care stim cu totii cum se face pentru ca ele sa fie castigate de cine trebuie.

In aceeasi sedinta de consiliul local a fost adusa in discutie si situatia Baii Comunale (Anna Spa) despre care primarul Chitic a afirmat ca intentioneaza sa vina cu o propunere tot pentru vanzare. Din cate se vede, cineva scoate orasul la mezat. Sau… ce o mai fi ramas nevandut din el. Si de aceasta data, opozitia se va opune categoric: ”Nu vom accepta nici asta. Este vorba despre un bun public. Daca cei care au adminstrat-o pana acum nu se descurca, sa trecem si Baia Comunala si alte obiective in administrarea Locativserv. Dupa ce se termina contractele, sa procedam la fel si in cazul parcarilor si al strandului si al cimitirelor, din care acum scot bani altii, in loc sa scoata municipalitatea”, a declarat Catalin Misaila (ALDE)

Din cate ne amintim noi, in campania electorala pentru alegerile locale din 2016 toate partidele se bateau cu pumnul in piept si promiteau ca pe locurile fostelor centrale se vor face cluburi pentru pensionari, locuri de joaca pentru copii sau chiar gradinite. Intre timp, cineva a uitat aceste promisiuni si s-a gandit sa le vanda la preturi derizorii, ba mai mult, au constatat ca-i incurca si alte locuri din oras, care nu-i asa, este la cheremul unor politicieni fara scrupule, ajunsi vremelnic in fruntea orasului si care cred ca-l pot vinde dupa cum ii taie pe ei capul.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.