In judetul Neamt se va desfasura un exercitiu de mobilizare generala. Rezervistii vor fi chemati in unitati militare, cel mai probabil saptamana aceasta, sustin surse din IPJ Neamt.

Exercitiul este coordonat de Ministerul Apararii Nationale, iar reprezentanti ai institutiei (MAI) vor veni in judet pentru a urmari de la fata locului modul in care se va desfasura actiunea.

Totul se va desfasura pe parcursul a mai multe zile, cel putin 3, posibil si o saptamana. Pe langa MAPN vor participa cu forte si mijloace in teren si cei din Ministerul de Interne (politisti, jandarmi, ISU).

Exercitiul va consta in emiterea unui ordin de mobilizare catre posturile de politie unde sunt tinute listele cu rezervisti. Politistii ii vor contacta pe acestia si le vor pune in vedere ca trebuie sa respecte anumite conditii, odata sunata mobilizarea. Ordinul de mobilizare va fi anuntat pe toate canalele posibile, inclusiv prin intermediul presei, exact cum se procedeaza in situatiile reale. In aceeasi zi, va fi emis un alt ordin care ii va obliga pe rezervisti sa se prezinte la una dintre unitatile militare indicate de politisti. Potrivit surselor noastre, una dintre unitati este cea de jandarmi de la Bicazul Ardelean unde vor trebui sa se prezinte rezervisti din comunele de pe Valea Bistritei.

Cei care vor refuza sa respecte ordinele, risca amenzi destul de mari.

Simularea are ca scop declarat testarea vitezei de reactie in cazul unei situatii reale, dar cel mai probabil, se vrea a fi si un recensamant al rezervistilor, stiut fiind faptul ca o mare parte din populatia activa este plecata peste hotare.

Exercitii de mobilizare au mai fost in ultimul timp si in alte judete.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.