Comisarii pentru Protectia Consumatorilor din Neamt au verificat, zilele trecute, modul in care se respecta prevederile legale privind calitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate la comercializarea sarii iodate, otetului de fermentatie, acidului acetic alimentar si a condimentelor folosite la pregatirea conservelor pentru perioada de iarna. Rezultatele controlului, desfasurat la nivel national, arata ca jumatate dintre comercianti au marfuri de calitate indoielnica.
Comisarii din Neamt au identificat sare iodata alimentara de bucatarie gema marunta, ambalata in pungi a 1kg, la care lipirea longitudinalaa a pungii, prin termosudare, nu era stabila, dezlipindu-se in timpul manipularii, cu pierderi de continut. De asemenea, a fost gasita la raft sare iodata alimentara de masa recristalizata, ambalata in cutii carton deformate, cu pierderi de continut.
La comercializare a fost identificata si sare iodata, dar si condimente cu data durabilitatii minimale depasita: oregano expirat de 17 zile, conservant expirat de 3 luni; busuioc expirat de 3 luni, foi de dafin, condiment carne porc si piper macinat expirate de 2 luni si 3 luni; foi dafin expirate de 4 luni, mustar expirat de 3 zile.
Comisarii CPC au depistat si produse pentru care era nelegala utilizarea cuvantului „otet”. Otetul este definit ca fiind „produsul obtinut exclusiv prin procedeul biologic al dublei fermentari, alcoolica si acetica, a lichidelor sau altor substante de origine agricola”. De asemenea, legea prevede ca denumirea de „Otet” nu poate fi utilizata decat pentru produsele care se incadreaza in definitia mentionata, denumirea de „Otet” nefiind permisa nici macar pentru amestecurile de otet si acid acetic de calitate alimentara, cu atat mai putin pentru acidul acetic de calitate alimentara. Comisarii CPC va sfatuiesc sa acordati o atentie deosebita cand cumparati otet si condimente, asupra modului de prezentare a ambalajului cu privire la etanseitatea acestuia.